Menu Zavřít

CESTOVÁNÍ V ČASE

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V l á d a

Setkání s nově jmenovaným hlavním regulátorem energetiky a plynárenství ve Velké Británii Callumem McCarthym mělo být hlavním bodem programu pracovní návštěvy mís-topředsedy vlády pro hos- podářskou politiku Pavla Mertlíka v Londýně. Uskutečnila se minulé pondělí a úterý.

Mertlík se však scházel zejména s představiteli peněžních ústavů na téma pri- vatizace bank a revitalizace průmyslu. Vicepremiér, kterého západní finanční kruhy údajně považují za nejkompetentnějšího českého ministra, se setkal především s prezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Horstem Köhlerem a s viceprezidentem Credit Suisse First Boston Jonathanem R. Daviem. O těchto rozhovorech stejně jako o jednáních s institucionálními investory, jako CLSA, ING Barings, Mercury Asset Management, Merill Lynch, Credit Suisse Asset Management nebo Citibank, SBC Warburg Dillon Reed, oficiální místa nevydala prakticky žádné nové informace.

ebf - tip - debata

Na slavnostní večeři na počest nového energetického regulátora dostal pozvánku Pavel Mertlík, nikoli ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Podle informací týdeníku EURO ani druhou pozvánku, kterou česká strana vyžádala, nedostal bývalý ředitel Desty Děčín, ale šéf sekce energetické regulační správy ministerstva průmyslu a obchodu Petr Kacvinský. Z jednání zástupců ČR s britským regulátorem nebyly zveřejněny žádné zprávy.

Díky výjimečnému postavení regulátora a důsledné privatizaci ve Velké Británii, kde jsou ceny elektřiny čtyřikrát levnější než v Evropské unii, od roku 1991 klesly reálné ceny elektrické energie pro velkoodběratele o třicet procent. Oproti tomu Grégrův resort podle návrhu nové Energetické politiky ČR hodlá otevírat trh s elektřinou až v roce 2000 a zahájit činnost nezávislého regulačního orgánu pro energetiku o dva roky později.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).