Menu Zavřít

ČEZ Distribuce dá letos do přenosových sítí 10,2 miliardy

22. 9. 2017
Autor: čtk

Společnost ČEZ Distribuce z energetické skupiny ČEZ investuje letos do přenosových sítí 10,2 miliardy korun, meziročně o 18,2 procenta více. Od roku 2005 firma investovala do sítí celkem 102 miliard korun.

„Do výstavby a rekonstrukce dáme v letošním roce 9,6 miliardy korun, další 0,6 miliardy korun směřuje na opravy,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Růst výdajů má podle ní pokračovat i v příštím roce, kdy ČEZ Distribuce plánuje vydat více než 11 miliard korun.

ČEZ působí jako distributor elektřiny na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. ČEZ Distribuce zde provozuje vedení v délce 163 680 kilometrů a má 3,6 milionu odběrných míst.

Do modernizace přenosové soustavy dává peníze také společnost E.ON, jejíž distribuční území zahrnuje zbytek republiky s výjimkou Prahy a Roztok u Prahy. Mluvčí firmy Vladimír Vácha dnes řekl, že společnost E.ON Distribuce pravidelně vynakládá na investice v této oblasti zhruba 3,5 miliardy korun ročně.

Mluvčí upřesnila, že firma letos například zahájila stavbu transformovny TR Triangle, která zajistí napájení výrobního areálu společnosti Nexen a dalších firem žatecké průmyslové zóny. Náklady na stavbu by měly činit 161,8 milionu korun.


Tado i tady. ČEZ chce do českých domovů dostat chytré topení

 Chytrý termostat firmy tado


V Ostravě pak energetici plánují dokončení výstavby transformovny Fifejdy. Celkové náklady stavby jsou 220 milionů korun. „Dojde tak k posílení výkonu v této lokalitě v souvislosti s narůstajícím odběrem elektrické energie v centru Ostravy. Z důvodu nedostatku místa zde byla zvolena unikátní kompaktní zapouzdřená technologie,“ dodala mluvčí.

EBF24

ČEZ Distribuce vykázala podle výroční zprávy ČEZ v loňském roce čistý zisk 7,6 miliardy korun. Proti roku 2015 byl vyšší o devět procent. Provozní výnosy jí naopak meziročně klesly o devět procent na 49,7 miliardy korun.

Přečtěte si také:

Energo-Pro zvýšilo nabídku na bulharská aktiva ČEZ

ČEZ posiluje v technické správě budov. Koupil firmu Kart

ČEZ pokračuje v německé expanzi. Koupil poskytovatele energetických služeb Elevion


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).