Menu Zavřít

ČEZ koupil německou strojírenskou firmu En.plus za 357 milionů korun

21. 3. 2019
Autor: Rasch Jan/Euro

Energetická společnost ČEZ na začátku roku prostřednictvím své firmy Elevion koupila stoprocentní podíl v německé strojírenské firmě En.plus. Celkovou pořizovací cenu podílu vyčíslil ČEZ v účetní závěrce na 357 milionů korun. Napsal to deník E15.

„Elevion tak posiluje své kompetence v oblasti strojírenských technologií. Společnost En.plus se zaměřuje zejména na vzduchotechniku a chlazení, například technologie velkých chladicích systémů do datových center,“ cituje deník E15 mluvčího ČEZ Romana Gazdíka. Elevion chce podle mluvčího prostřednictvím akvizice expandovat na německém trhu.

En.plus působí v Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem, Magdeburku nebo Postupimi. Společnost loni utržila zhruba 40 milionů eur (miliardu korun), píše E15. Převzetí En.plus představuje další investici ČEZ ve vzduchotechnice. Loni v říjnu totiž skupina získala rumunskou společnost High Tech Clima a její srbskou odnož.


Konec vyvolených. ČEZ či České dráhy budou muset ukázat obchodní smlouvy

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš


Elevion v roce 2018 utržil kolem 400 milionů eur a zaměstnával zhruba 2500 pracovníků. Vedle skupiny Elevion, zaměřující se zejména na dodávky a instalační práce pro průmysl a administrativní budovy, vlastní ČEZ v Německu také skupinu Kofler Energies, která obdobné zakázky především projektuje.

MMF24

Tržby ČEZ v komplexních energetických službách (ESCO) stouply loni meziročně o 120 procent na 16 miliard korun, oznámil v úterý místopředseda představenstva firmy a ředitel divize nová energetika a distribuce Tomáš Pleskač. V segmentu ESCO působí ČEZ vedle Německa, Rumunska a Česka také na Slovensku a v Polsku.

Přečtěte si také:

ČEZ má dalšího zájemce o bulharská aktiva, jméno tají

Smlouva s ČEZ o stavbě nového bloku je lepší než garance, tvrdí Babiš. Stát tím získá větší kontrolu

ČEZ letos v Temelíně investuje 1,5 miliardy korun. Chystá modernizaci i posílení bezpečnosti

Stavět, či nestavět jaderný reaktor. Korejci i další zájemci si možná budou muset počkat

Temelín loni vyrobil 15,6 terawatthodin elektřiny, odstávky trvaly čtvrt roku

ČEZ začal stavět teplovod z Temelína do Budějovic, má pokrýt třetinu spotřeby města

Čistý zisk ČEZ klesl téměř o polovinu na 10,5 miliardy korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).