Menu Zavřít

ČEZ má nový problém. Padající zisky doprovází nárůst zadlužení

21. 3. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Polostátní společnosti během loňského roku vzrostl poměr zadlužení k provoznímu zisku před odpisy z hodnoty 2,02 na 2,52. Pokud ČEZ neodvrátí nepříznivý trend v zadlužování, může dopadnout podobně jako jeho západní konkurenti. Ti jsou okolnostmi nuceni prodávat část majetku a výnos z prodeje používat k umořování dluhu.

Je to ukazatel, který širší veřejnost téměř nezná, avšak pro analytiky, bankéře a ratingové agentury má klíčový význam. Poměr dluhu očištěného o hotovost k provoznímu zisku před odpisy (EBITDA) ukazuje, jakou má konkrétní společnost šanci splatit své závazky. V případě společností, jejichž hlavní aktivitou je výroba elektřiny, se hodnota od trojnásobku výše již považuje za rizikovou.

Šéfové společnosti ČEZ se ještě před rokem rádi chlubili, že mají jedno z nejnižších zadlužení v oboru. V té době se bylo čím chlubit. Zatímco Skupina ČEZ držela poměr dluhu k EBITDA okolo „bezpečné“ dvojky, hlavní německé energetické koncerny E.ON a RWE byly na hodnotách okolo čtyř. Tíživý dluh donutil šéfy německých, francouzských či italských energetických podniků k odprodeji části aktiv.


Jak ČEZ loni hospodařil?

ČEZ loni klesl zisk o 29 procent, vedení navrhuje snížit dividendu

ČEZ


Avšak od té doby se poměr dluhu k provozní ziskovosti prudce zhoršil. Ještě předloni Skupina ČEZ vykázala provozní zisk před odpisy 65 miliard korun, loni to bylo 58 miliard a prognóza provozního zisku před odpisy za letošní rok dosahuje už jen 52 miliard korun. Hlavním viníkem je pád cen elektřiny na velkoobchodním trhu.

Na druhé straně roste zadlužení u bank a držitelů dluhopisů. Ukazatel očištěný o volné peníze během loňského roku vylétl ze 131 na 146 miliard korun. „I když se jedná o 15 miliard korun, tak je to standardní výkyv, který souvisí i s vyšší úrovní hotovosti na počátku loňského roku,“ uvedl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

EBF24

S jiným vysvětlením přichází analytik a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr. Nárůst dluhu dává do souvislosti s odkupem větrných elektráren v Německu. ČEZ totiž koupil celé projektové společnosti i s jejich závazky u německých bank. Výše takto převzatého dluhu může podle Šnobrova odhadu vyšší než 10 miliard korun.

Čtěte dále:

Ohlodaný tržní koláč. ČEZ a innogy přicházejí o zákazníky

Překážky nových jaderných reaktorů? Hlavně manažeři a akcionáři ČEZ

ČEZ by se mohl rozdělit, připouští Beneš

Nejlepší rok: ČEZ na Slovensku vzrostla marže a přibylo klientů

ČEZ škrtá větrné plány v Polsku. Může za to nová daň


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).