Menu Zavřít

ČEZ přišel o více než 100 milionů. Inspektoři mu neuznali datum dokončení tří solárních parků

13. 7. 2017
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta

Státní energetická inspekce (SEI) definitivně rozhodla, že tři solární parky Skupiny ČEZ na Táborsku byly dokončeny až v lednu 2010 místo původně udávaného prosince roku 2009. Pro polostátní energetickou skupinu to znamená více než stomilionovou ztrátu. ČEZ oznámil, že se proti rozhodnutí brání soudní cestou.

ČEZ OZ uzavřený investiční fond, který elektrárny vlastní, tento verdikt přiznal v rámci své informační povinnosti vůči České národní bance. Rozhodnutí se týká solárních elektráren Bežerovice (instalovaný výkon 3 MW), Čekanice (4,5 MW) a Chýnov (2 MW), které Skupina ČEZ odkoupila hotové od původního developera.

„Proti rozhodnutí SEI v případě všech tří zmiňovaných výroben se bráníme soudní cestou. Do skončení příslušného řízení nám nepřísluší věc podrobněji komentovat,“ reagoval na dotazy portálu Euro.cz mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Fond ČEZ OZ zřejmě prohru ve sporu očekával, protože již v loňském roce vytvořil finanční rezervu ve výši 118,8 milionu korun. O tuto částku nyní definitivně přichází. Stát totiž podporuje elektrárny dokončené v roce 2009 štědřeji. Majitelé velkých fotovoltaických parků dokončených v tomto roce letos od státu dostávají zelený bonus 14 404 korun na megawatthodinu, v případě elektráren z roku 2010 tato podpora – po odečtení srážkové daně – dosahuje 11 762 korun.


Aféry a slabé politické krytí. Proč odcházeli šéfové ČEZ?

Martin Roman


Prohra ve sporu o datum dokončení fotovoltaik na Táborsku však nemusí být tím nejhorším, co může fond ČEZ OZ potkat. Sporný je také termín dokončení 16megawattového solárního parku u Vranovské Vsi na Znojemsku. Na základě dvou usnesení Policie ČR a následného rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci je společnostem ČEZ Obnovitelné zdroje a ČEZ OZ zadržována část plateb za vyrobenou elektřinu.

Vzhledem k většímu instalovanému výkonu se zde hraje o větší balík peněz. Podle informací ve výroční zprávě fondu ČEZ OZ zatím policie zadržela částku 470 milionů korun. V tomto případě je sporné dokončení v prosinci roku 2010. Vyšetřovatelé však mají podezření, že na elektrárně se intenzivně pracovalo i po Novém roce.

Také na kauzu elektrárny Vranovská Ves vytvořil fond ČEZ OZ finanční rezervu na případnou prohru ve sporu, a to ve výši 223 milionů korun. Tvorba rezerv stáhla loňské výsledky fondu do minusu, účetní ztráta dosáhla výše 284 milionů korun.

CIF24

ČEZ OZ uzavřený investiční fond má v majetku 10 solárních parků, 19 vesměs malých vodních elektráren, dva malé větrné parky a jednu bioplynku.

Čtěte také:

ČEZ staví datové centrum. Vyjde na téměř půl miliardy

Policie prověřuje, proč dal ČEZ 180 milionů albánskému lobbistovi

ČEZ dál nakupuje v Německu. Získal 14 větrných turbín


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).