Menu Zavřít

Váhavý krok k obchodovatelnosti. ČEZ prodal prvních 14 tisíc akcií svého zeleného fondu

9. 5. 2018
Autor: ČEZ

Do zeleného fondu skupiny ČEZ vstoupili bez větší publicity první investoři. „Na konci roku 2017 došlo ze strany fondu k prodeji 14 tisíc kusů akcií čtyřem fyzickým a jedné právnické osobě. Administrativní vypořádání obchodu proběhlo na začátku ledna 2018,“ uvádí strohé oznámení v závěru nedávno zveřejněné výroční zprávy ČEZ OZ uzavřeného investičního fondu.

Hodnota obchodu přesáhla pět milionů korun. Spíše než o dlouho očekávané zpřístupnění fondu pro širší okruh privátních a finančních investorů se jedná o reakci na požadavky pražské burzy. „Podle nich je obchodovatelnost akcie podmíněna rozptýlením emise mezi nejméně pět osob, které nejsou osobami vzájemně propojenými,“ dodává mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Fond ČEZ OZ vznikl v roce 2011, kdy se fondy kvalifikovaných investorů staly díky výhodnému režimu zdanění hitem českého byznysu. O rok později do něj ČEZ převedl své aktivity v oboru obnovitelných zdrojů v Česku - 19 menších vodních elektráren, 12 fotovoltaických parků, dva větrné parky a jednu bioplynovou stanici.

Původní záměr byl prodat až poloviční podíl ve fondu investorům a získat tím řádově miliardy korun. K jeho realizaci dodnes nedošlo. Místo toho fond ČEZ OZ musí odvracet podezření, že solární elektrárny na Táborsku byly skutečně dokončeny v roce 2009. O větší sumu peněz -přes půl miliardy korun - se hraje v případě solárních panelů u Vranovské Vsi na Znojemsku, u nichž je sporné dokončení v prosinci roku 2010.

Přečtěte si rozhovor s Danielem Benešem:

Beneš: Rozdělení ČEZ na čistou a špinavou část je dobrý nápad

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

CIF24

Přečtěte si také:

Jaromír Tesař: Nenápadný král vodní energie

Komu smrdí uhlí? Odklon od fosilních paliv zdraží elektřinu

Mezi tradiční dodavatele energií pro Prahu se vklínil nováček - Amper Market

Voda teče bez ohledu na politiku. Energo-Pro rozjíždí ambiciózní projekty

 Výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).