Menu Zavřít

ČEZ vybere zisky z bulharské divize

15. 5. 2017
Autor: Rasch Jan/Euro

Bulharská dcera české energetické skupiny CEZ Razpredelenie navrhuje vyplatit z loňského zisku dividendu 12,97 eura na akcii. Celková výše navrhované dividendy dosahuje 24,98 milionů eur (asi 670 milionů korun) a zahrnuje i nevyplacené zisky z předchozích let. Návrh ještě budou schvalovat akcionáři. ČEZ drží 67 procent akcií.

Bulharská distribuční společnost CEZ Razpredelenie ve finančním roce 2016 hospodařila s čistým ziskem 13,6 milionu eur, o dva miliony vyšším než v roce předchozím. Ze zisků z let 2015 a 2014 firma dividendy nevyplácela. V roce 2013 vyplatila podle webu Seenews.com 128 eur na akcii, celkově 24,6 milionu eur.

V lednu letošního roku česká skupina ohlásila, že začne mapovat případný zájem investorů o bulharská aktiva ČEZ. Při prezentaci hospodářských výsledků za první čtvrtletí minulý týden generální ředitel ČEZ Daniel Beneš uvedl, že se od potenciálních kupců sešly poměrně atraktivní cenové nabídky. „Z těchto nabídek vybereme tři nejlepší na takzvaný shortlist a s těmito zájemci budeme vyjednávat,“ řekl Beneš.

Vývoj akcií CEZ Razpredelenie (leva/akcie)

 Vývoj akcií CEZ Razpredelenie

Podle informací bulharských médií vyjádřily v dubnu zájem čtyři místní společnosti a také dva zahraniční zájemci - rumunská Electrica a česká energetická skupina Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře.

Bulharská aktiva ČEZ tvoří kromě distribuční CEZ Razpredelenie ještě divize výroby (uhelná elektrárna Varna a fotovoltaická elektrárna Orešac) a obchodu. Česká firma je v balkánské zemi přítomna od roku 2005.

CIF24

Dále čtěte:

ČEZ zařadil zpátečku. Couvá z problémových trhů i z uhlí

Turecké starosti ČEZ: elektrárna Egemer prodělala přes tři miliardy

[mf-galerie id=2072]


  • Našli jste v článku chybu?