Menu Zavřít

Chartisté rovnali spory

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Cena Václava Havla

ebf - tip - debata

V uplynulém týdnu probíhala akce plná koncertů, seminářů a panelových diskusí, kterými si v rámci Týdne Charty nejen pamětníci připomínali 35. výročí úmrtí filozofa a jednoho z prvních mluvčích Charty 77 Jana Patočky. Za těmito kulisami se chartisté a přátelé zesnulého exprezidenta Václava Havla nadále pokoušeli dohodnout, kdo z nich bude mít právo být hlavním organizátorem mezinárodní ceny Václava Havla za lidská práva. Nárok na organizaci ceny si totiž dělá jak Knihovna Václava Havla (KnVH) založená a sponzorovaná finančníkem Zdeňkem Bakalou, tak Nadace Charty 77 v čele s Františkem Janouchem (Euro 10/2012).
Janouch svůj nárok opírá o fakt, že několik dní po Havlově smrti oslovil s touto myšlenkou jeho manželku Dagmar, dostal svolení, v prosinci o tom napsal na svůj blog a tím si prý „vykolíkoval prostor“. Představitelé Knihovny se ale organizace ceny nechtěli vzdát a Nadaci Charty 77 nabízeli stejně jako dalším organizacím „jen“ spolupráci.
Po poměrně vyhrocené přestřelce, do které se na stránkách tuzemských médií zapojila řada dalších chartistů, se obě strany sešli k dohadovací schůzce minulé pondělí. Ani ta ale podle informací týdeníku Euro rozuzlení nepřinesla. „Domluvili jsme se, že budeme pokračovat v sobotu a že zřejmě dojdeme k nějakému závěru,“ řekl týdeníku Euro na sklonku týdne František Janouch. Představitelé Knihovny věc nekomentovali vůbec, ředitel KnVH Martin Palouš nebral telefon a neragoval ani na e-mail. Sobotní schůzka proběhla po uzávěrce tohoto vydání týdeníku Euro. Z Janouchových zdrženlivých slov bylo patrné, že on ustupovat nehodlá.
Ať už sobotní jednání dopadlo jakkoli, poslední slovo bude mít vdova po zesnulém Václavu Havlovi Dagmar. Podle některých dobře informovaných zdrojů by na Mezinárodní cenu Václava Havla nejraději přejmenovala stávající Cenu Vize 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových. „Paní Havlová je samozřejmě o mediální přestřelce týkající se založení Mezinárodní ceny Václava Havla informována. A má i svou představu řešení, se kterou seznámila KnVH. Nicméně do doby, než proběhne jednání mezi Nadací Charty 77 a KnVH, se nebude k této záležitosti vyjadřovat,“ napsal týdeníku Euro vedoucí její kanceláře Vangelis Zingopis.
Kdo bude organizátorem ceny, je důležité i z finančních důvodů. Havlovo jméno je totiž skvělý marketingový nástroj otevírající dveře jak ke sponzorským penězům, tak do pracoven lidí s vlivem v domácí i světové politice a v byznysu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).