Menu Zavřít

Chateau Lafite-Rothschild

14. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Návšěva u vinařePojďme tentokrát nahlédnout do kuchyně jednoho z nejslavnějších světových vín Chateau Lafite-Rothschild. Vína, jehož cena se u zralých ročníků pohybuje v desítkách tisíc korun za jednu láhev. Kudy vede cesta ke špičkové kvalitě?

bitcoin_skoleni

Návšěva u vinaře

Pojďme tentokrát nahlédnout do kuchyně jednoho z nejslavnějších světových vín Chateau Lafite-Rothschild. Vína, jehož cena se u zralých ročníků pohybuje v desítkách tisíc korun za jednu láhev. Kudy vede cesta ke špičkové kvalitě? Nezbytným předpokladem je pečlivé ošetřování vinic během roku s důrazem na co nejmenší množství chemických látek - to ovšem není dnes v žádném kvalitním vinařství nic neobvyklého. Důležitým momentem je záměrné snížení výnosů - v tomto případě asi na 3,2 t hroznů z hektaru. Toto je úhelný kámen pro výrobu dokonalého vína, ať už jsme v Bordeaux, v Itálii nebo na moravských vinicích. Bez tzv. „zelené sklizně“, kdy se omezuje počet hroznů, nelze vyrobit opravdu špičkové víno. Na každém keři zůstane po tomto zásahu jen pár hroznů (zpravidla 4-6), které tak získají všechnu sílu a koncentraci, kterou je rostlina schopna dát. Výrobce tím ztrácí na množství, ale ještě výrazněji získává na kvalitě. A cenově, věřte, jistě neprodělá. Sklizeň hroznů je pouze ruční a smí ji dělat vždy jen členové rodiny (naštěstí dostatečně rozsáhlé). Dokonalá technologie na zpracování vína je samozřejmostí, neliší se však od všeobecného standardu. Všechno víno zraje v nových dubových sudech 18-24 měsíců. Ty si na Chateau Lafite-Rothschild vyrábějí sami. Podle značky na sudu lze poznat nejen, který sudař je jeho autorem nebo nakolik je sud vypálen, ale rovněž ze kterého lesa pochází dřevo na jeho výrobu. A když byste si dali tu práci a vypravili se do střední Francie onu lesní parcelu hledat, našli byste i konkrétní pařez, který ponese stejnou značku, jako je ta, která je vypálena na sudu, v němž zraje jedno z nejdražších světových vín.

  • Našli jste v článku chybu?