Menu Zavřít

Chcete žít déle? Jezte chilli papričky

18. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Konzumace pálivých chilli papriček prodlužuje život. Podle výzkumníků z Larner College of Medicine při univerzitě v americkém Vermontu jejich dlouhodobé užívání snižuje úmrtnost až o 13 procent.

K závěrům vědci přišli na základě nedávno publikované rozsáhlé studie, v níž použili data sesbíraná od více než 16 tisíc Američanů. Účastníky výzkumu sledovali dlouhodobě po dobu 23 let. Zároveň zkoumali příčiny úmrtnosti a výsledky zprůměrovali.

Podle jejich závěru by konzumace pálivých papriček měla být spojena s až o 13 procent nižší úmrtností a to zejména v případech úmrtí týkajících se srdečních onemocnění či mozkových příhod.

Vědci tak v zásadě potvrdili závěry další podobné studie, kterou v roce 2015 provedli Číňané. Ti se zaměřili na lidi mezi 30 a 79 lety a i podle jejich výsledků konzumace pálivých papriček dobu dožití prodlužuje.


Život podle vědců prodlužuje i sociální status. Čtěte více:

Více peněz, silnější imunita: dlouhověkost bohatých objasnili makaci

Makaci jsou společenští tvorové a vytváří tlupy s hierarchickou strukturou.


A kdo chilli papričky v současné době ve Spojených státech konzumuje? Typickým jedlíkem pálivého je ženatý muž, bělošského či mexicko-amerického původu, který kouří a zároveň holduje alkoholu. Rovněž disponuje oproti těm, co papričky příliš nemusí, nižším příjmem a vzděláním.

CIF24

Mechanismu, kterým papričky život prodlužují, vědci zatím příliš nerozumí. Určitou roli by však podle nich mohl hrát rostlinný alkaloid Kapsaicin, který představuje jejich základní komponent. Právě o kapsaicinu se tvrdí, že by mohl působit coby prevence proti obezitě a rovněž upravovat krevní oběh. Pojídání papriček by tak podle vědců v budoucnu mohlo být bráno jako stravovací doporučení.


Z rubriky light dále čtěte:

Airbus už letos otestuje létající auto. Prototyp nebude mít pilota

Květinoví vojáci: kam vstoupí, půda rozkvete

Byznys s frustrací: ničit kanceláře chodí nejčastěji sekretářky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).