Menu Zavřít

Chci, aby investování přestalo být doménou mužů, říká nová provozní ředitelka startupu Fondee. Jejím úkolem bude organizovat růst firmy

27. 1. 2022
Autor: Fondee
  • Český startup Fondee přivítá ve svých řadách novou provozní ředitelku. Bude jí zkušená konzultantka a manažerka Laureen Höllge, která dříve pracovala například pro Boston Consulting Group nebo Pirátskou stranu

  • Lóra, jak si Höllge říká, bude mít na starosti organizaci růstu a zahraniční expanze startupu. Kromě toho by ráda podpořila zájem žen o investice

  • Fondee patří mezi platformy, které nabízí jednoduché a automatické investice do akcií a dluhopisů. V současnosti má přes osm tisíc klientů, přičemž jejich počet se rychle zvyšuje 


Český startup Fondee přivítá ve svých řadách novou posilu. Bude jí osmadvacetiletá Laureen Höllge, která se už brzy stane jeho provozní ředitelkou. Laureen, respektive Lóra - jak si s oblibou nechává přezdívat - bude dohlížet na plánovanou expanzi do zahraničí a starat se o to, aby hvězda této firmy, jež si klade za cíl změnit způsob, jakým Češi uvažují o penězích, i nadále stoupala. Ráda by si však v nové pozici splnila i jedno osobní přání – chtěla by k investicím inspirovat více žen.

„Do role COO ve Fondee nastupuji s cílem pomoci táhnout jeho růst, ať už v Česku, nebo v zahraničí, a organizačně takový růst podpořit. Jen v následujícím půlroce chceme zdvojnásobit počet našich klientů, kterých je již více než osm tisíc. A čeká nás expanze do dalších zemí vedle Slovenska, kam jsme vstoupili letos,“ řekla Lóra Höllge jako první redakci Euro.cz.

Nová ředitelka předtím pracovala jako konzultantka nebo marketingová manažerka, přičemž stihla absolvovat ještě několik vysokých škol a stáží. Navštěvovala Yale-NUS College v Singapuru, kde se věnovala oboru Urban Studies. Dále vystudovala sociologii a sociální antropologii na Central European University. Mezitím zvládla ještě strávit rok v Chile studiem městského plánování a rok na pekingské pobočce Harvardovy univerzity, kde se učila čínským studiím přímo u zdroje.

Nákupy, které chrání úspory před inflací. Mallpay a Patria společně vstupují do světa mikroinvestic
Přečtěte si také:

Nákupy, které chrání úspory před inflací. Mallpay a Patria společně vstupují do světa mikroinvestic

Poté pracovala jako poradkyně manažerů v Boston Consulting Group a do toho si přivydělávala marketingovým managementem volební kampaně Pirátů v Praze. Dlouhodobě se také věnuje oblasti vzdělávání – do loňského roku i jako ředitelka neziskové vzdělávací organizace Discover. Kromě vyučování se zajímá o témata spravedlivého města a udržitelného turismu.

Ze zákaznice ředitelkou

S Fondee se poprvé potkala jako klientka firmy – investovala skrze její aplikaci do fondů, akcií a dluhopisů. Stejně jako ostatní uživatelé služby, vytvořené v roce 2017 Janem a Evou Hlavsovými, se registrovala online, navolila si portfolio a očekávala, že se jí úspory začnou množit. „Postupně se pro mne Fondee stalo lovebrandem. Když se na mne Honza obrátil s tím, že potřebuje COO, nebylo moc co řešit. Hledala jsem další výzvu, kde zhodnotím své zkušenosti a která přinese užitek lidem kolem mne. A čím dál větší přidanou hodnotu Fondee vnímám o to víc v dnešní době rostoucí inflace,“ dodala.

„Lóra je člověk, který osobnostně do našeho týmu perfektně zapadá. Okamžitě jsme si padli do noty a těšíme se, že k nám kromě svých bohatých zkušeností přinese spoustu skvělých nápadů a novou energii,“ okomentoval nástup nové kolegyně šéf firmy Hlavsa.

Höllge nastupuje do příjemně rozjetého prostředí firmy, jež bez větších karambolů roste. Startup zakončoval rok 2021 s 7200 klienty, z čehož se jich bezmála polovina registrovala v listopadu a prosinci. Dnes, na konci ledna, už eviduje přes osm tisíc zákazníků. Tyto nárůsty počtu zákazníků jsou v absolutních číslech více než pětkrát vyšší než ve stejných měsících roku 2020. „Objem peněz pod správou se během téhož období zvýšil o více než 30 procent. Nutno podotknout, že tento růst byl dosažen navzdory tomu, že trhy šly proti našim klientům. A rostoucí trend očekáváme i nadále,“ doplnil spoluzakladatel Fondee.

Investice jsou pro holky

V roce 2021 navíc Fondee obdrželo finanční injekci v hodnotě jednoho milionu eur od skupiny soukromých investorů okolo Leoše Navrátila, která se déle než dvacet let věnuje investicím na kapitálových trzích. Investičního kola se zúčastnila i J&T Banka, která startup manželů Hlavsových podpořila deseti miliony korun již na podzim 2020. Letošním rokem také začíná zahraniční expanze firmy. Jako první je služba mimo Českou republiku dostupná na Slovensku, další rozšiřování podniku bude ležet právě na bedrech Lóry Höllge.

Vášnivou turistku, která přešla českou kotlinu pěšky, básnířku, čtenářku a organizátorku techno akcí velmi těší, že bude moci zpřístupnit investování mimo jiné i obyvatelům východní Evropy. A také něžnému pohlaví. „Srdcovkou pro mě bude opřít se do toho, aby investování nebylo především doménou mužů a aby více investovaly i ženy,“ nechala se slyšet.

Bohatší matka, chytřejší potomek? Američtí vědci zkoumají vliv peněz na mozkový vývoj dětí
Přečtěte si také:

Bohatší matka, chytřejší potomek? Američtí vědci zkoumají vliv peněz na mozkový vývoj dětí

Právě ženská část populace je totiž takzvanou divokou kartou na trhu. Její nově objevený zájem o finance Jana Hlavsu přirozeně potěšil. Inflace okrajuje účty všem bez rozdílu, a tak se investiční gramotnosti učí každý, kdo může, bez ohledu na oslovení či pohlaví. Podíl nových investorek na platformě Fondee se díky tomu navýšil z 16 procent v listopadu a prosinci roku 2020 na 30 procent ve stejném období roku loňského.

Portál Fondee totiž přitahuje investiční začátečníky. Patří mezi ideální odrazové můstky, jaké lze v tuzemsku využít během prvních krůčků na burze a odrazit se z nich k vidině vlastního portfolia cenných papírů a dalších komodit. Hlavsovi míří se svou firmou k nesnadnému cíli - naučit lidi, aby si pravidelně spořili a ukládali peníze do akcií a dluhopisů přes burzovně obchodované fondy ETF.

ebf - tip - debata

Vložené prostředky klienta se v aplikaci automaticky dělí mezi několik fondů ETF, z nichž každý obsahuje stovky akcií nebo dluhopisů. Finance jednoho uživatele se tak rozloží například mezi akcie největších amerických firem nebo mezi státní dluhopisy. Fondee připravilo několik typů portfolií - od méně rizikového, které se historicky zhodnocovalo okolo tří procent ročně, až po rizikovější portfolio složené především z akcií, jež vynášelo i osm procent za rok.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).