Menu Zavřít

Che bella cosa: pořádná neapolská pizza v Plzni

10. 6. 2018
Autor: Archiv

Pizzerii najdete na náměstí každého, byť i malého města. Pro mnohé je to jistota přijatelného oběda, pro mě jeden z největších gastronomických nešvarů posledních dvou desetiletí. Společným znamením bývají jídelní lístek psaný kvazi italštinou, ingredience podřadné kvality a jejich kombinace, které by leckterému horkokrevnému Italovi způsobily infarkt. Přitom pizza je právě proto tak populární, že jde o relativně snadné a levné jídlo, i když se na ni použije to, co na ni patří.

Opravdovou italsky chutnající pizzu s tenoučkým těstem a silnějšími vyššími okraji s připálenými puchýřky, které ukazují na správné vykynutí, se snažím najít od chvíle, kdy jsem se do Čech vrátila ze studií v Itálii. A to už je opravdu hodně let. Nenapadlo mě, že ji najdu v Plzni. Na Pizzerii Da Pietro v plzeňských Smetanových sadech mě upozornili kamarádi a přísahali, že je to ta pravá. Moc jsem jim nevěřila, ale za pravdu jsem jim dala v podstatě ve chvíli, kdy jsem vešla.

Ne že by mě uhranul do modra laděný interiér, ale když jsem proti vchodu viděla stát krásnou nablýskanou pec na dřevo obloženou černou mozaikou a pod ní vyrovnané špalíky bukového dřeva, svitla mi naděje. Když jsem si pak pozorně prohlédla pizzaiola, nemusela jsem ani čekat na to, až promluví. Původ z italského jihu rozhodně nezapřel. A pak už to jelo. Pozorovat ho při práci byla radost, úspornými pohyby připravoval jednu pizzu za druhou. Vložil do pece, několikrát ji nadzvedl, otočil, případně přemístil pro dopečení a za chviličku byla venku. Voňavá a lákavá.

 Che bella cosa

K radosti mi ale stačil i pohled do jídelního lístku. Žádné chyby, žádné šílenosti, naopak. V nabídce najdete všechny klasické pizzy a k nim ještě něco sezonního navíc. Nevystačí tu s jedním druhem rajčat, kterými jsou tradiční San Marzano, ale na některých plackách najdete i rajčata Piennolo del Vesuvio nebo žlutá rajčata z Kampánie - regionu, jehož hlavním městem je kolébka pizzy Neapol.

Pizzeria Da Pietro
• Smetanovy sady 4, Plzeň
• T: 608 249 000
www.dapietro.cz
• Otevřeno: Po-Čt 11-22; Pá-So 11-23; Ne 12-21

Základním sýrem je tu mozzarella flor di latte, na eidam a podobné zhůvěřilosti tu naštěstí můžete zapomenout. Velkou část surovin si vozí přímo z Itálie, včetně vino della casa, bez kterého se žádná italská restaurace neobejde, ale u nás to není zrovna známka kvality. Tady je domácí toskánské víno pitelné a k pizze bude vhodným doprovodem.

Pizza všech pizz

K základnímu testování dobře udělaného a vykynutého těsta, rajčat, která musejí být vyváženě sladkokyselá, ale ne doslazovaná, a kvalitní mozzarelly, která má být čerstvá, buď z kravského, nebo bůvolího mléka, nejlépe poslouží pizza všech pizz, čili Margherita (149 korun). Základní ingredience, tedy vedle těsta i rajčata San Marzano, mozzarellu flor di latte, bazalku a panenský olivový olej, u Pietra doplňuje ještě trocha parmezánu. Těsto je dokonalé, uprostřed tenké tak, že trojúhelník pizzy nejde snadno zvednout z talíře k ústům, právě tak to má být. Skvělé je i ochucení. Margheritu tu mají i v lehce zauzené verzi se sýrem provola (149 korun), kterou mohu vřele doporučit.

 Che bella cosa


Lokálnost v Praze je blbost, říká michelinský šéfkuchař Punčochář

 Šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář


Interiér restaurace je jednoduchý, papírová prostírání slouží zároveň jako jídelní lístek. Milá a rychlá obsluha odpovídá typu podniku a jediné, co mě úplně nenadchlo, bylo tiramisu. Na druhé straně, sníte-li celou pizzu, dezert už se do vás stejně nevejde. Pokud to máte stejně jako já, že vám pizza stačí dvakrát za rok, vypravte se na ni do Plzně. Lepší poměr cena / výkon budete hledat stěží.

Přečtěte si další recenze:

Paloma Restaurant: stoprocentní péče za hranicí Prahy

Benjamin: čerstvý vítr vane z Norské

Ristorante Santo: Itálie na soutoku

Vinný bar Thir: zázrak v Táboře

Flambované Vary aneb Stroj času

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Crazy Daisy: bláznivá mixologie

Café Lounge: kavárna se špičkovým jídlem

Taro Restaurant: fine dining po vietnamsku

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

bitcoin_skoleni

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


  • Našli jste v článku chybu?