Menu Zavřít

CHEMAPOL GROUP: Sekyra se údajně cítil v Čechách velmi dobře

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V z e s t u p     a     p á d     k a r i é r y     H u g a     M .   ...

Devítiměsíční působení Hugo Michaela Sekyry v Chemapolu bylo podle vyjádření jeho českých spolupracovníků téměř idylickým obdobím. Dokonce i jeho přímý nadřízený, šéf Chemapolu Václav Junek, minulý týden znovu zdůraznil, že Sekyra neměl až do svého odvolání vůči firmě žádné výhrady. Mediální kampaň proti svému českému zaměstnavateli odstartoval až po odvolání z postu generálního ředitele a předsedy představenstva budoucího AliaChemu. Sám Sekyra potvrdil, že se ho toto odvolání dotklo. „Není to osobní zášť, jde mi jen o to, aby projekt nezkrachoval, řekl na tiskové konferenci, kde kritizoval tunelování AliaChemu mateřským Chemapolem.

Bariéru loajality však neporušil jako první. Sám totiž čelil obvinění z tunelování - podle prohlášení, které zveřejnilo ministerstvo průmyslu po schůzce ministra Grégra s Václavem Junkem, totiž měl odlévat peníze prostřednictvím spřízněných zahraničních firem.

Přestože výtky, které se týkaly poradenské firmy McKinsey a společného podniku AliaServ, v němž měla přes rakouskou firmu MCE Linz údajně podíl i Sekyrova žena, později Chemapol odmítl upřesnit, Sekyra se tomuto obvinění na své poslední tiskové konferenci bránil takto: „Nepopírám, že je firma McKinsey velmi drahá i v mezinárodním měřítku, svůj přínos však už dokázala v projektech, které jsme dříve měli v rakouském ocelářském průmyslu, řekl.

Ke společnému podniku AliaChemu s rakouskými firmami Voest Alpine a MCE Linc dodal: „Žádné peníze nešly z Aliachemu do Lince.

Dopátrat se skutečných příčin sebevraždy nebude lehké. Všichni čeští spolupracovníci se však shodují na tom, že odvolání z projektu největší fúze v dějinách českého průmyslu bylo pro Sekyru velkou osobní prohrou a znamenalo zřejmě kromě finanční ztráty i horší přístup k úvěrům, které nutně potřeboval pro záchranu své soukromé firmy.

ebf - tip - debata

Jsme přesvědčeni, že působení Hugo M. Sekyry ve skupině Chemapol Group nebylo hlavním důvodem k jeho tragickému rozhodnutí, ale mohlo být jedním z podnětů, který k jeho sebevraždě mohl přispět, řekl minulý týden pro deník Právo Václav Junek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).