Menu Zavřít

CHEMAPOL NEKUPUJU!

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

R o z h o vo r     s     J á n e m     D u c k ý m

Při spekulacích o budoucích vlastnících Chemapol Group se všechny renomované české listy zmínily i o bývalém generálním řediteli společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) Jánovi Duckém (byl odvolán 5. listopadu 1998). Týdeník EURO při přípravě reportáže o převzetí Chemapol Group neznámými investory (Nevybalená majorita, EURO 8/1998) se snažil Duckého - vzkazy na jeho mobilním telefonu a prostřednictvím SPP Bohemia - zastihnout. Ducký se však neozval. Až v pondělí, když jsme zmíněný článek uveřejnili, Ducký do redakce na mobilní telefon zavolal sám. Jak řekl, neví, kdo stojí za spekulacemi. „Jde zřejmě o hon na moji osobu. Novináři říkají, že mám v několika desítkách slovenských podnicích podíly. To je nesmysl. Tak přemýšlím, jestli se mám soudit, nebo se na to vykašlat, prostě nevím, co mám dělat. Právě přemýšlím o tom, co udělám, řekl v rozhovoru pro EURO Ducký, který je již druhý týden na léčení v Lázních Bojnice na Slovensku.

Pane Ducký, kupujete s nějakými dalšími skupinami podnikatelů akcie Chemapol Group?

Ne, samozřejmě že ne. Co se týká mé osoby, je to absolutní nesmysl. Vždyť to musí stát půl miliardy korun. A kromě toho Chemapol je na tom velmi špatně.

Dobře, tak neříkejme, že vy osobně kupujete, ale třeba firmy, se kterými jste spojen. Rovněž se tvrdí, že jste osoba, která tuto transakci z pozadí řídila a řídí.

To je nesmysl.

Takže v žádném případě se nepodílíte na transakci skupování akcií Chemapol Group?

Já, jako Ducký Jano, nejsem do hry kupování akcií zatáhnutý. Všechno je to zvláštní, nevím, co se děje.

Ani prostřednictvím SPP Bohemia (dceřiná firma SPP v ČR - pozn. red.)?

Ne.

Akcie údajně kupujete spolu s Romanem Zubíkem, majitelem Sezooz Group.

Není to pravda.

Takže s panem Zubíkem vůbec žádný byznys neděláte?

Ne.

Ale znáte se.

Známe se. Poprvé jsme se viděli na fotbale v Drnovicích, když tam nedávno hrála Slávie. Byl jsem zvědavý na český fotbal, navíc prezident Drnovic je můj starý spolupracovník z doby, když jsem pracoval v textilním průmyslu. Se Zubíkem jsme se potkali ještě jednou, když jsem byl ve Vsetíně na hokeji.

Čím si tedy vysvětlujete, že spekulace směřují také k vám? Zubík vám údajně nabídl v Chemapol Group místo současného prezidenta Václava Junka.

Není to pravda. Podívejte se, celý život se živím manažerskou nebo řídící prací. Takže když vy mi dnes nabídnete funkci, protože jsem volný, a myslíte to vážně, jsem schopný se s vámi dohodnout, protože jsem celý život pracoval v průmyslu, v energetice, mám hornickou průmyslovku, mám VŠE, třikrát jsem dělal ministra a málokdo zná český a slovenský průmysl v obou republikách tak dobře jako já. Mám pocit, jako kdyby na Slovensku někdo měl strach z toho, že by o mne jako o manažera měl někdo v České republice zájem.

EBF24

ni netušíte, co by mohlo vést k tomu, aby vznikla spekulace, že kupujete Chemapol Group?

Ne, neumím to pochopit. Vysvětlit bych to uměl, ale to je nadlouho. Já jsem navíc bezdětný, nepotřebuji nic vlastnit. Nemám ani smysl pro hromadění majetku. Mě to nebaví. Mě baví práce okolo majetku. Řídil jsem státní podnik Slovenský plynárenský priemysel. Podnik prosperuje a patřičně jsme expandovali mimo území Slovenské republiky. Loni jsme měli devět miliard korun zisku, tento rok to bude 13 miliard.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).