Menu Zavřít

Chladný lesk pompéznosti

5. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Kuchyně předčila vzhled luxusní restaurace

Všechny hotely řetězce Boscolo se pyšní málokdy vídaným přepychem. Interiéry vytvořené předními designéry vyvolávají obdiv a u někoho možná i ostych. Ovšem jak je tomu s restauracemi v těchto hotelech, jakými mistry jsou jejich šéfkuchaři, o tom se příliš nemluví. To vše platí také o pražském hotelu Carlo IV a jeho restauraci zvláštního jména: Box Block. Webové stránky hovoří pouze o interiéru, vychvalují jeho provedení a vyzdvihují autora. Menu na nich však nenaleznete. Právě ona pověst superluxusu, vzývaná úroveň úpravy restaurace a utajená nabídka její kuchyně mne přivedly před vstupní portál hotelu.
Procházím rozměrnou halou, která vskutku bere dech. Spousta mramoru, oslnivého blyštění a atraktivních obrazů právě pořádané výstavy, vše v záři lustrů až se v člověku rozmáhá pocit jakési pokory. Než vstoupím do vlastní restaurace, procházím okolo originálního baru. Dlouhý pult a jakýsi kokon z inoxu, vložený do prostoru, dávají tušit, že architekt opravdu popustil uzdu fantazii.
Restaurace je stejně ohromující jako vstupní hala: vysoký sál, členěný replikou antického sloupoví, velký prostor, lesk. U vchodu jsem uvítán, uveden ke stolu a začíná velice neobvyklé a svým způsobem jedinečné představení. S výběrem jsem díky pomoci sympatického číšníka hotov ve chvilce a mám čas důkladně si prohlédnout celý lokál.
V rozměrném prostoru je vložen jakoby jeden další. Velká „bedna“ z tmavého dřeva pomáhá rozbít pompu sálu, který se tváří velmi monumentálně. Na stolech se blyští stříbřité založení, vše je osvětleno lampami moderních tvarů a stropními okny kdesi vysoko nad hlavou. Množství tmavého dřeva, šedočerné polstrování židlí, vybavení několika boxů, pyšný lesk mramoru, vše dýchá přepychem. Ale také jaksi studí. Ani efektní šatečky z lehké látky, v ostrém světle průsvitné a lehce chvějivé, do kterých jsou oděny sloupy, ani řady stolů, elegantně a bohatě prostřených, nedokážou jistou nadutost vzhledu prohřát. Vše vypadá jakoby vytvořené pro samého císaře a krále a dává člověku najevo, že tu je tak nějak omylem, že zde by měli usedat onačejší hosté. Ani jediný opravdu hřejivý element místnosti, rozměrný bar v jejím čele, nedokáže oteplit toto trochu ledové království. Tedy vzhledem, obsahem asi ano.
Zkrátka zmocňuje se mne pocit nepatřičnosti. Z toho mne naštěstí bryskně vyvede personál, oba číšníci jsou dokonalou ukázkou profesionality a vstřícného přístupu v mezích pravidel. Jeden z nich mi právě servíruje předkrm, a to způsobem, který těší a vzbuzuje představy, jako bych byl samotným Karlem IV. nebo majitelem hotelu. A starter, sestávající z uzených mořských ryb - lososa, mečouna, tuňáka - s cibulovou marmeládou, jablkem a křenem, který se ocitá přede mnou, zřejmě chce kompozicí dohnat omračující vzhled restaurantu. Efektní skleněný talíř, v jehož středu jsou do úhledné a napohled vysoké hory narovnány filátka rybího masa tří barev, je v prolisovaných miskách při okraji obložen ještě cibulovou marmeládou, plátky pomeranče a žlutého melounu. Řekl bych, že i špetkou křenové pasty a miniřezem másla. S vervou se vrhám na ryby, abych zjistil dvě věci. Zaprvé že hromada není až tak velká, jak se zprvu zdálo. Pod masem se ukrývá salát z mladých listů různých druhů, báječně svěží a čerstvý. Zadruhé že není maso jako maso a ne každá ryba se s kouřem, byť sebevoňavějším, harmonicky srovná. Losos nebyl překvapením, v Česku je tak přelososováno, až se z něho stává pomalu „povinná“ ryba. Zatímco však mečoun nauzením získal další příjemný rozměr, tuňák se po mém soudu s touto úpravou nějak „nepotkal“. Nepřesvědčivému výrazu však ohromně pomohla cibulka. Její lehká pikantnost s mírně nasládlým doprovodem obalila nijak mimořádnou chuť ryby osvěžujícími, hlavně však oblažujícími tóny. Podobně, i když s daleko menšími ambicemi zasahovalo i ovoce, jeho vliv na konečný projev ale byl daleko mírnější. Křen jsem nepoužil, úprava mu vzala sílu a výraz.
V krátké chvíli po předkrmu se objevuje hlavní chod, strunné špagety „Buzzara“ s mořskými raky a obřími krevetami. Opět efektní úprava, opravdu obří krevety pyšně trůní na loži ze zlatavě hnědých špaget. V těch se tu a tam rudě zaleskne kulička minirajčátka, jinde se alabastrovým leskem blýskne špalík račího masa. Jestliže předkrm jsem nevnímal jednoznačně, v případě tohoto pokrmu tomu bylo naopak. Už vůně slibovala sukces - jako by se sálem prohnal mistral a vdechl jídlu ryzí mořský odér. Do maxima vyextrahovaná chuť všech komponent, velice zdařile vybalancovaná, dala pokrmu velmi příjemný projev. Nasládlé maso krevet si dobře rozumělo s pevnými, po obilí vonícími špagetami, rajčata vnesla čistou chuť Itálie a vše korunovaly kousky raka. Ty si přisadily vůní a chutí malého rybářského přístavu, kde se střetávají všechny mořské vůně, i ty někomu méně libé. Ty jsou ale pro milovníka takovýchto jídel nejlepším kořením.
Stejně příjemně působil i dezert. Tři sorbety - banánový, citronový a z růžového grepu, všechny pokryté stříškou z bílé čokolády, neuvěřitelně vzorované a barevné - vytvořily nekonečně bohatou spirálu chutí, dobarvovanou čerstvými malinami, ostružinami a jahodami. A těmi velkými borůvkami, kanadské se jim, tuším, říká. Vše se vzájemně propojovalo v desítkách chutí, lehkých a osvěžujících. Na zakončení tabule ta nejlepší tečka.
Šestnáct set korun byla cena, která stála na účtu. Není to málo, podnik se blíží cenovému stropu restaurací nejvyšší třídy. Je v ní jistě obsažen i podíl za vznešenost interiéru. Řekl bych ale, že kuchyně a servis tentokrát ten tolika pověstmi opředený vzhled podniku předčily. Naštěstí.

plus – elegance, esprit a profesionalita personálu
minus –lavice v některých boxech, volající po generálce

Box Block Restaurant - Hotel Boscolo Carlo IV Prague
Senovážné náměstí 13, 110 00 Praha 1
tel: 224 593 111, fax: +420.224 593 000
e-mail: reservation@carloIV.boscolo.com, www.boscolohotels.com
Otevírací doba: Po-Ne: 12.00-15.00 a 18.00-24.00
Počet míst: restaurace 53
Druh kuchyně: mezinárodní a italská, s podílem české tradiční
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina. italština, němčina
Země původu nabízených vín: Česko, Francie, Itálie, Maďarsko, Španělsko

Hodnocení restaurace:
jídlo 46 bodů z 50
servis 20 bodů z 20
nápoje 9 bodů z 10
prostředí 8 bodů z 10
kvalita / cena 9 bodů z 10
Celkem 92 bodů ze 100

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Kořeněný špek z italského regionu Alto Adige Servírovaný s krutóny z grilované polenty a divokými hřiby 430 Kč
Italská minestrone s tradičním janovským pestem Kořeněná janovská polévka s Vámi vybranými pannenskými oleji 260 Kč
Hromádka těstovin s masem kanice a kousky humřího masa Delikátní a křehká hromádka těstovin třpytící se himalájským růžovým pepřem 430 Kč
Ocásky královských garnel s maďarskými husími játry balenými ve slanině servírované s čerstvým zahradním salátem, špenátovými listy a omáčkou z topinambury 990 Kč
Grilovaný steak z bizona s lístky zahradní rucoly Omáčka Barolo a parmezánové plátky 850 Kč
Jehněčí kotletky pečené v aromatické krustě Servírované s teplým chřestovým salátem, celerem a Piemontskými lanýži 650 Kč
Křupavá kachna ve staročeském stylu Servírovaná s červeným zelím a bramborovými knedlíky 650 Kč
Filátko z mladého selátka pečené z dijonskou hořčicí servírované se špenátovými lístky v janovském stylu 520 Kč
Studené karamelové a čokoládové soufflé Servírované s ořechovým pudingem 350 Kč
Doporučujeme Vám k tomuto dezertu sklenku Chateau Les Aroucats 2002 120 Kč

bitcoin školení listopad 24

Výběr z vinného lístku:
Pommery Brut Royal 3500 Kč
Dom Perignon Rosé 1992 18 000 Kč
Riesling vlašský Pod Pálavou 2004 - Reisten 750 Kč
Gewurztraminer St. Valentine St.Michael-Eppan DOC 2002 - Alto Adige 1650 Kč
Maculan Torcolato 2000 - Veneto 1650 Kč
Sancerre “Château du Nozay“ Pascal Jolivet 2004 - Loire 2500 Kč
Chablis Grand Cru “Valmur“ Christian Moreau 2002 3500 Kč
Saint-Chinian Vieilles Vignes Château Cazal Viel 2003 - Rosé 1500 Kč
Rulandské modré, late harvest Baloun 2003 750 Kč
Saint-Chinian Cuvée des Fées Château Cazal Viel 2003 - Languedoc 950 Kč
Baolar Pierpaolo Pecorari 2002 - Friuli 1350 Kč
Château Monlot Capet Saint-Emilion Grand Cru 2001 2500 Kč
Cannubi Barolo Marchesi di Barolo 2000 - Piemont 2800 Kč
Châteauneuf-du-Pape Saint Benoit 2001 3000 Kč
Château Palmer Margaux 3.Cru Classé 1997 15 000 Kč

  • Našli jste v článku chybu?