Menu Zavřít

Chlapec se sirkami a placatou krabicí

5. 2. 2018
Autor: Euro.cz

Švédský selfmademan dal lidem levný nábytek i unifikovaný vkus. Najde se jen málo těch, jejichž domácnost nezdobí něco z impéria IKEA

Osmý nejbohatší muž světa, zakladatel sítě prodejen nábytku IKEA Ingvar Kamprad zemřel v sobotu 27. ledna 2018 ve věku 91 let. Pokud platí, že velká část světa se dozvěděla o smrti Stevea Jobse prostřednictvím zařízení s nakousnutým jablkem ve znaku, platí nepochybně i to, že o smrti Ingvara Kamprada se lidé dozvěděli obklopeni nábytkem z obchodního domu IKEA, nebo jim k tomu alespoň svítil lustr, lampa či svíčka téhož původu.

Narodil se 30. března 1926 do chudé farmářské rodiny na jihu Švédska. Farma jeho rodičů nesla jméno Elmtaryd a nacházela se kousek od vesnice Agunnaryd. Když si všechna dosud zmíněná jména poskládáte pěkně za sebe, dostanete název společnosti I(ngvar) K(amprad) E(lmtaryd) A(gunnaryd), kterou Kamprad založil už v sedmnácti letech. Podnikavý byl od malička. Trpěl dyslexií, škola mu proto nešla a snažil se přivydělávat, kde se dalo.

V okolních vesnicích prodával sirky, vánoční ozdoby, semena nebo tužky. Nově založená IKEA se zaměřovala na zásilkový prodej domácích potřeb. Čtení mu šlo špatně, podnikání skvěle.

Za života svého zakladatele se IKEA rozrostla na více než 350 obchodních domů ve dvaceti devíti zemích světa ajejí slavný katalog vychází ve třiceti dvou jazykových mutacích. Koho málem netrefil šlak při sestavování nábytkové sestavy Malm, skříně Pax nebo televizního stolku Besta, ten nikdy nedokáže pochopit hloubku toho, co Kamprad vytvořil. Zatímco za předchozího režimu u nás byly všechny domácnosti vybaveny stejným nábytkem proto, že jiný se koupit nedal, dnes je zařízení z IKEA dobrovolnou volbou každého, kdo netouží po nábytku na celý život, není milionář a příliš nevybočuje ze všeobecného vkusu. Stačí zajet na příslušné místo, naložit pár placatých krabic, které jsou jedním z Kampradových vynálezů, a pak už jen vztekle pobíhat po pokoji se šroubovákem v ruce a hledat šroubky.

Z nového nábytku se můžete radovat, dokud vydrží nebo než se rozhodnete oživit domácnost nějakou z novinek, do které se zamilujete v podzimním katalogu.

Pokud si při nákupech zajdete i do místní jídelny na švédské kuličky, vězte, že se v restauracích IKEA podle svého tvrzení stravoval i zakladatel celého řetězce. Rád zdůrazňoval svou skromnost, chlubil se, že jezdí starým volvem a nakupuje v second handu. Svou fašistickou minulost se naopak snažil skrývat, i když jí údajně hořce litoval. Známý byl ijeho sklon k alkoholu, který prý reguloval občasnou abstinencí. Ale o mrtvých jen dobře, zapalme vonnou svíčku Sinnlig, která je povinnou výbavou každé české domácnosti, a věnujme tichou vzpomínku muži, díky němuž jsou naše domovy tak útulné. •

CIF24

Trpěl dyslexií, škola mu proto nešla a snažil se přivydělávat, kde se dalo. V okolních vesnicích prodával sirky, vánoční ozdoby, semena nebo tužky.

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).