Menu Zavřít

CHMURNÉ VAROVÁNÍ

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nokia

HELSINKI (FT) – Finský výrobce telekomunikační techniky Nokia opět minulý týden varoval před horšími výsledky hospodaření. Tentokrát jde o odhad výsledků za druhé čtvrtletí. Zisk na akcii bude oproti očekávaným 0,20 EUR činit jen 0,15 až 0,14 EUR. Na polovinu původního předpokladu se snížil odhad tržeb, takže se nyní počítá s tím, že porostou maximálně o deset procent. Horší bude i zisk firmy.

Nokia je největším světovým výrobcem mobilních telefonů a všeobecně je považována za jednoho z klíčových indikátorů stavu technologického sektoru. Na varování firmy okamžitě reagovaly všechny hlavní evropské trhy a zamířily dolů.

Výkonný ředitel Nokie Jorma Ollila prohlásil, že firma snížila předpoklad budoucího růstu, protože očekává horší vývoj celého trhu a s ohledem na panující ekonomickou nejistotu. Nokia na rozdíl od svých konkurentů – americké Motoroly, německého Siemensu a švédského Ericssonu – dokázala na problémy trhu reagovat podstatně lépe. Tentokrát se však i ona bude muset vyrovnat se značnými ztrátami. „Celkové zpomalení hospodářského růstu v USA v poslední době ukazuje na rozšíření do dalších oblastí i do odvětví bezdrátové komunikace, uvedla Nokia ve svém prohlášení. Důvodem poklesu je i třetí generace mobilních sítí (UMTS) a s touto technologií spojený pokles aktivity mnohých telekomunikačních firem. Ty se příliš finančně vyčerpaly nákupem licencí na provozování sítí UMTS a nyní nemají finance na jejich budování.

WT100

Analytik finanční společnosti Mandatum Bank Erkki Vesola pro Reuters uvedl, že „jedinou pozitivní věcí na celém prohlášení je to, že Nokia očekává druhé pololetí lepší než první, nic však neříká o tom, jak je to reálné . Není tedy vyloučeno, že za pár měsíců bude Ollila ohlašovat podobnou změnu odhadů výsledků jako minulý týden.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).