Českým dovolenkovým rájem se šíří boom minipivovaru. V evropském měřítku navíc chorvatské podniky patří k těm nejlepším.
Kdokoli na cestě k Jadranu uvízne v koloně před slovinsko-chorvatskou hranicí, čekání může krátit pohledem na přeplněné kufry aut stojících vpředu. Čeští turisté si zkrátka na prázdniny do Chorvatska vozí téměř vše. A výjimkou nejsou ani plata s plechovkami piva.
Tím se ovšem každý piják připravuje o možnost ochutnat kvalitní chorvatské ležáky a speciály. Aby nedošlo k nedorozumění, teď nemluvím o lahváčích Karlovačko, Osječko, Ožujsko či Laško. Z pláží a balkonů apartmánů se to nemusí zdát, ale Chorvatsko je rájem minipivovarů. A přibývají bleskovou rychlostí. Třetinkovou lahev tam v průměru seženete za 14 kun (zhruba 50 korun).
Na začátku roku 2015 udělal zemi a tamějším sládkům velkou reklamu uznávaný web RateBeer. Záhřebský podnik Zmajska zařadil na výroční seznam deseti nejlepších nových výroben na světě. Ocenění je o to vzácnější, že konkurence čítala 3800 pivovarů.
Andrej Čapka stál u zrodu chorvatské pivní revoluce.
Za Zmajskou stojí Andrej Čapka a Bojan Pap. Tedy muži, kteří v zemi před několika lety nakopli scénu „homebrewařů“ a na domácím vaření piva si udělali jméno. Když jim sporáky a sklepy začaly být malé, pustili se do plnohodnotného pivovaru. Z jejich produkce vyčnívají dva speciály. A sice tmavý těžký Porter, o němž se často mluví jako o vůbec nejlepším chorvatském rukodělném pivu, a svrchně kvašený India Pale Ale.
Tím ale zdaleka pivní zajímavosti v Záhřebu nekončí. Zážitek slibuje návštěva nejstaršího chorvatského mikropivovaru Medvedgrad. Vaří už přes dvacet let a přímo ve městě provozuje tři pivnice. Potěšení z neznámého způsobuje černý IPA Crni Jack a v teplých odpoledních ovocem vonící pšeničný speciál Dva klasa.
Vyplatit se může i procházka do průmyslové části východního Záhřebu. Podnik Garden Brewery sází nejen na těžší porter a stout, ale i výborné burgery a vyhlášené taneční party.
Minirevoluce. Malé pivovary se v tichosti slučují do skupin
Doporučuje se i výlet do historického města Buje na Istrijském poloostrově. Nejen kvůli krásným stavbám. Už v roce 2013 tu bratři Grbačovi rozjeli značku San Servolo. Proslavená je díky originálnímu tvaru lahví a především tmavým pivem. Našince ale potěší svěžím ležákem Czech Pilsner, experimentátoři zase nepohrdnou letním ovocným pivem Teranino. Na suchu nezůstávají ani ostrovy. Například na Hvaru, v hlavním městě, provozuje Polka Anna se svým manželem Joskou malou výrobnu Vunetovo. Pivovar postavili přímo ve svém rodinném domku. Za zmínku stojí jejich černý stout a tmavý pšeničný Weizen.
A poměrně překvapivě další minipivovar sídlí i na maličkém ostrově Vis. Abych to uvedl na správnou míru, rozjel jej tu Kjetil Jikiun, jeden z nejznámějších norských sládků, a produkty s etiketou Prvo viško pivo teď vaří ve své domovině. Ovšem jeho Gose podle staroněmeckého receptu s koriandrem a solí k Visu prostě patří.
Dále čtěte: