Menu Zavřít

Chovanec: Kvůli reorganizaci odešlo od policie jen pět lidí

4. 8. 2016
Autor: čtk

Po startu nové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odešlo od policie pět policistů. Další dva nebo tři odchod oznámili, uvedl dnes ministr vnitra Milan Chovanec. Dalším krokem v reorganizaci policejního sboru bude vytvoření finanční policie v rámci NCOZ, a to od 1. ledna příštího roku.

„Nenaplnily se prognózy, že nastanou masivní odchody policistů,“ zdůraznil na tiskové konferenci Chovanec. Odmítl, že by policisty v novém útvaru udrželo to, že průměrně dostanou přidáno 5000 korun. „Nevěřím tomu, že by se ti policisté dali takzvaně koupit,“ prohlásil Chovanec.

Ministr dodal, že zvyšování platů čeká i další policejní složky, například protidrogovou centrálu. „Jednáme i o zvýšení platů ostatních specialistů,“ doplnil náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Týká se to podle něj například útvaru zvláštních činností nebo odborníků z kriminalistického ústavu.

Podle ministra zatím policisté přechod do nového útvaru zvládají velmi dobře. Dodal také, že policie a vnitro vyřídili všechny připomínky, které k reformě měli státní zástupci.

„Jsme připraveni jednat s ministerstvem financí, celní správou, státními zástupci i odbornou veřejností,“ řekl k plánovanému vzniku finanční policie Chovanec. Finanční policisté by se podle něj měly prioritně zaměřit na spolupráci s celníky, na daňové úniky a také na spolupráci mezi jednotlivými subjekty v rámci centrály. Zaměřit se mají především na daňovou kriminalitu, tedy na trestné činy takzvaných bílých límečků. „Je to kriminalita velmi sofistikovaná, velmi profesionálně dělaná a je proti ní potřeba nasadit veškeré síly a prostředky, které máme,“ konstatoval ministr.

Konkurence s celníky

„Dnes mi policisté slíbili, že pro ně je ten 1. leden schůdný, takže pro mě je to zatím závazný slib. Pokud by se ukázaly nějaké problémy na cestě při debatě se státními zástupci nebo s ministerstvem financí, tak je termín možné posunout, ale byl bych velmi rád, kdyby 1. 1. byl deadline startu,“ doplnil. Vedle žalobců a ministerstva financí chce jednat také s celní správou a s odbornou veřejností.

Finanční policie má vzniknout rozdělením současné sekce závažné hospodářské trestné činnosti. Na rozdíl od Daňové Kobry, která se věnuje především zajišťování výnosů z trestné činnosti, se má zabývat „čistě daněmi“.

Nový šéf celní správy Milan Poulíček uvedl počátkem týdne, že celníci chtějí po nedávném rozšíření pravomocí ohledně prověřování trestních oznámení u DPH usilovat o to, aby v budoucnu mohli stejně jako policie nejenom prověřovat, ale i vyšetřovat veškeré daňové trestné činy. Celníci, kteří spadají pod ministerstvo financí, by si v takovém případě mohli s plánovanou finanční policií konkurovat. „Celníci se s finanční policií budou muset dohodnout. Já si myslím, že je v zájmu jak ministerstva vnitra, tak ministerstva financí potírat daňovou kriminalitu a finanční kriminalitu jako takovou,“ podotkl Chovanec.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že není důvod být proti vzniku finanční policie, pokud zlepší boj s ekonomickou kriminalitou. „Je trochu s podivem, že týden po tak důkladně připravené reorganizaci přichází pan ministr Chovanec s další reorganizační vizí,“ podotkl ale Babiš, který patří ke kritikům reformy policie. Připomněl, že celní správa má nově kompetence na prověřování DPH. Podle něj by tak logicky mohla v budoucnu vyšetřovat i další daňové trestné činy. „To je moje vize, kterou představím v nejbližších týdnech,“ uvedl Babiš ve vyjádření, které ČTK zaslal mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Složitá debata

K dalšímu rozšiřování pravomocí celníků se podle Chovance povede velmi detailní debata a celníci budou muset dokázat, že jsou kapacitně schopni tuto problematiku řešit.

KL24

„Budu velmi zvědav na ty podkladové materiály, které dají, protože v současné době mají možnost prošetřovat a zahajovat zkrácená přípravná řízení, ale tím to končí. A ten další krok, tedy že by se to mělo dramaticky rozšířit - já jsem k tomu neviděl jediný odborný materiál, takže se na něj budu těšit. Teď na první dobrou vám říkám, že to bude velmi složitá debata,“ uvedl Chovanec.

NCOZ vznikla od 1. srpna sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Její vznik vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které hrozilo odchodem z vlády, nelíbil se ani státním zástupcům. Vedení policie věří tomu, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu. V nové policejní složce pracuje 870 policistů, ředitelem NCOZ je Michal Mazánek.

O reformě policie čtěte více:

Vyšetřovací komise dostala Šlachtovu zprávu o reformě policie

Národní centrálu proti zločinu povede Mazánek

Za reformou policie stojí kauza úniků ze spisů, míní Babiš

Andrej Babiš (Autor: Hynek Glos, Euro)

  • Našli jste v článku chybu?