Menu Zavřít

Chovanec: Slovní útoky na Česko kvůli migraci jsou skandální a přispívají k rozkladu EU

8. 11. 2016
Autor: čtk

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) označil za skandální výroky některých evropských politiků, kteří se v souvislosti s migrací snaží vykreslit Česko i další státy visegrádské čtyřky jako nespolehlivé země. Pokud budou útoky starších členských států unie na V4 pokračovat, povede to podle Chovance k růstu protiunijních nálad a protisystémových hnutí v Česku i jinde.

„V posledních dnech zesílily snahy některých evropských politiků, ale také zástupců Evropské komise vykreslovat ČR i další státy V4 jako země, které v otázce nelegální migrace neplní své povinnosti. Součástí ofenzivy je otevřené vydírání, konkrétně výhrůžky snížení prostředků ze strukturálních fondů, pokud nebudeme přijímat migranty z Itálie a Řecka v takovém tempu, se kterým budou tyto země spokojené,“ napsal Chovanec. Česká republika podle něho na rozdíl od Itálie a Řecka plní své mezinárodněprávní závazky včetně azylových.

Přečtěte si, co vzkazuje V4 kvůli jejímu vztahu k uprchlíkům italský premiér Renzi:

Nechcete uprchlíky? Přijdete o dotace, navrhuje italský premiér Renzi

Matteo Renzi

Slovní útoky označil za „mimořádné nebezpečný nekonstruktivní přístup“, který může zavést EU do trvalé politické krize. „Pokud je cílem neustálého napadání realistické politiky V4 rozklad evropské integrace, pak ať evropští politici v obviňování pokračují,“ doplnil ministr.

Eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos vyzval státy V4 v dopise zveřejněném v pondělí, aby se zapojily do schváleného programu přerozdělování migrantů z Itálie a Řecka. Země ze střední a východní Evropy ale kvóty od počátku odmítají. Visegrádskou skupinu kvůli jejímu přístupu ostře kritizoval také řecký ministr pro migraci Janis Muzalas, když V4 minulý týden obvinil ze sabotování evropského plánu přerozdělování uprchlíků.


Evropa čelí migrační krizi. Přečtěte si více:

Mladí Afričané mají podle Angely Merkelové o Evropě mylné představy

MMF24

Byznys s pašováním migrantů roste. Za půl roku 7 tisíc nových podezřelých

Uprchlický tábor v Calais se vyklízí. Opustilo ho už 1631 migrantů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).