Menu Zavřít

V Česku jsou v soukromí chovány stovky šelem. Stát zvažuje zákaz

6. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Na historické mapě by mohlo být Česko zaneseno jako místo, kde žijí lvi. Právě tahle šelma je totiž mezi ostatními, co se chovu týká, v tuzemsku aktuálně nejpopulárnější. Z 238 „českých lvů“ je ovšem k vidění v zoologických zahradách jen 45. Ostatní si hýčkají chovatelé v soukromí. Po aféře s nelegálním zabíjením tygrů a prodeji trofejí se ale schyluje ke konci jejich koníčku či byznysu.

V Evropě má zhruba polovina zemí uzákoněný zákaz chování velkých kočkovitých šelem v soukromí. Patří mezi ně například i sousední Rakousko, kde příslušné zákony platí od roku 2004. V Česku se po aféře s tygřími trofejemi rýsuje podobný plán. Podle informací týdeníku Euro o něm už spolu mluvili zástupci státních veterinární správy, ministerstev životního prostředí a zemědělství a také inspekce životního prostředí.

„Je třeba diskutovat otázku, zda je opravdu nutné, aby velké kočky mohl v České republice chovat kdokoli,“ řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Jandová, podle níž proběhla jednání, která mají „otevřít diskusi nad pravidly, případně legislativou“.

Konkrétní obrysy chystaného zákazu ještě známy nejsou, v Evropě ale funguje hned několik jeho forem. V Rakousku například platí tvrdý zákaz chovu velkých koček v soukromí. Řecko zase uděluje licence, ovšem pokud je soukromníci obdrží, nesmějí chovat zvířata jako domácí mazlíčky. Zákaz chovu má i svou globální celebritu, bojuje proti němu herec Leonardo DiCaprio.


Přečtěte si komentář Miroslav Zámečníka: Zde jsou lvi… a mrtví tygři taky

Makrooko Miroslava Zámečníka


Úvahy o zákazu chovu v soukromí nejsou jedinou legislativní změnou, kterou odstartovaly události z posledních týdnů. S návrhem přišlo ministerstvo zemědělství, pod jehož gesci spadají zookoutky a podobná zařízení. „“Je potřebné zakázat kontaktní chovy, což jsou ty takzvané mazlící koutky. Chceme také zavést zákaz venčení a rozhodně nebude možné, aby se někdo procházel s obrovskou šelmou na veřejnosti pouze na vodítku,“ řekl před časem ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ministerstvo životního prostředí by nad to chtělo zpřísnit i pravidla, která platí v době, kdy zvířata uhynou, a to právě kvůli trofejím. „Ze zákona je chovatel povinen do 24 hodin po úhynu zvířete nechat jej protokolárně zlikvidovat v kafilerii. A právě při příjmu do kafilerie by mělo být ze strany veterinárního dozoru potvrzeno a do protokolu zaneseno, že jde o kompletní tělo dotyčné šelmy,“ říká mluvčí resortu Petra Roubíčková.

ebf - tip - debata

Co se velkých koček týká, tak vedle lvů jsou na druhém místě tygři, kterých má být v Česku podle databáze CITES 177, z toho 45 v zoo. Na třetím místě jsou pak pumy. V zemi jich je 146 z toho ale jen šest v zoologických zahradách.

Přečtěte si také:

Zájem o zoo je pětkrát větší než o fotbal. Na financích to není znát

Jak se starat o zvíře v horku? Za chyby hrozí až půl milionová sankce

Marný pokus vzepřít se evoluci: červený vlk zřejmě vymře i podruhé

Drůbeží MeToo naruby: zabíjení „zbytečných“ kohoutů má skončit

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).