Menu Zavřít

Chovejte se udržitelně a my vás odměníme. Dánsko láká do metropole ohleduplné turisty

17. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Dánské úřady představily projekt, v rámci kterého se chystají odměnit každého turistu, jenž se v Kodani zúčastní „zelených“ aktivit
  • Tímto způsobem chce metropole bojovat za udržitelný cestovní ruch a zároveň předejít negativním důsledkům, s jakými se vlivem turismu potýkají jiné evropské státy
  • Pilotní projekt byl spuštěn v pondělí a potrvá do 11. srpna. Turistům, kteří se dobrovolně zapojí, na oplátku slibuje také lepší cestovatelský zážitek

Zatímco Řecko pod návalem turistů omezuje výletní lodě a ve španělské Barceloně turisty doslova vyhánějí vodními pistolemi, Dánsko se návštěvníkům nebrání, ba naopak. Zajistit, aby se turisté v hlavním městě Kodani chovali slušně a s ohledem na životní prostředí, hodlá pomocí „úplatků“. Vychovaným a sociálně i ekologicky uvědomělým lidem totiž nabídne různé výhody.

S projektem přišla národní turistická organizace Wonderful Copenhagen v rámci programu CopenPay. Ten byl vytvořen proto, aby vykompenzoval environmentální zátěž, kterou vytváří cestovní ruch. 

„S CopenPay umožňujeme lidem zažít více z toho, co Kodaň nabízí, a zároveň méně zatěžovat naši planetu. Jde o vytváření smysluplných a nezapomenutelných zážitků, které jsou příjemné a šetrné k životnímu prostředí,“ uvádí pro deník Daily Mail generální ředitel Wonderful Copenhagen Mikkel Aarø-Hansen.

Za úklid parku jídlo i drink zdarma

Od začátku tohoto týdne tak budou odměňováni třeba ti, kteří k pohybu po městě upřednostní jízdu na kole či městskou hromadnou dopravou, pustí se do zahradnických prací nebo budou sbírat odpadky v přístavech a městských parcích. Turisté, kteří do kaváren dorazí s vlastními opakovaně použitelnými kelímky, dostanou ve vybraných podnicích kávu zdarma. Za „dobré“ chování mohou lidé očekávat také bezplatné koktejly, jídlo, zapůjčení kajaku či čas strávený v městském komplexu umělých sjezdovek.

Jednodenní turisté si od příštího roku za návštěvu Benátek zaplatí. Řada lidí ale pětieurovou vstupenku do centra potřebovat nebude
Přečtěte si také:

Jednodenní turisté si od příštího roku za návštěvu Benátek zaplatí. Řada lidí ale pětieurovou vstupenku do centra potřebovat nebude

Všechna naše rozhodnutí mají dopad na životní prostředí, tak proč nedělat vědomá rozhodnutí, která jsou prospěšná pro nás všechny, a nebýt za ně odměněn?“ uvádí The Guardian s odkazem na organizátory stojící za CopenPay. Přesto, že je cestovní ruch pro jednotlivé ekonomiky důležitý, přináší s sebou i celou řadu negativ. A znečišťování životního prostředí patří mezi ně. 

Řeč přitom není „jen“ o odhazování odpadků a ničení památek. „Když cestujete do zahraničí – létáte-li na jiná místa nebo cestujete autem – znečišťujete,“ vysvětluje pro BBC vedoucí komunikace sdružení Rikke Holm Petersenová.

Plánujete dovolenou s ohledem na životní prostředí?

Vzhledem k tomu, že je kodaňský projekt založený na důvěře, nebudou úřady pravděpodobně vyžadovat důkaz o tom, že byla zelená aktivita dotyčným skutečně dokončena. V některých podnicích však budou po turistech vyžadovat alespoň malou záruku v podobě fotodokumentace jízdy na kole či zakoupený lístek na veřejnou dopravu. Vláda zapojeným firmám rovněž nebude vyplácení odměn nikterak dotovat. Do programu se zatím zapojilo 24 organizací.

Dobrý skutek i lepší zážitek z cestování

Iniciátoři projektu doufají, že se jejich myšlenka stane inspirací pro další města, jež se snaží o kladný vztah s turisty. Ideálně způsobem, který je výhodný pro obě strany. „Musíme zajistit, aby se cestovní ruch namísto zátěže pro životní prostředí proměnil v sílu pro pozitivní změny,“ říká Aarø-Hansen. A co víc, pokud se turisté budou rozhodovat uvědoměle a šetrně ke klimatu, mohlo by jim to prý na oplátku přinést lepší zážitek z cestování.

Kodaň by se ráda vyhnula podobným situacím, jaké zažívají turisty oblíbené destinace, které ve strachu z dopadu cestovního ruchu experimentují s celou řadou metod – od poplatků přes zákazy až po omezení počtu návštěvníků.

MMF24

Nejde přitom jen o zmíněnou Barcelonu a Řecko. Negativní dopad cestovního ruchu pocítili třeba v italských Benátkách, kde návštěvníci nyní musejí preventivně platit denní daň ve výši pět euro. V chorvatském přístavním městě Dubrovník byli zas turisté vyzvání k tomu, aby kvůli nepříjemnému hluku nepoužívali kufry na kolečkách. A Baleárské ostrovy, kam patří Mallorca a Ibiza, zavedly přísná omezení týkající se konzumace alkoholu.

Když Benátky, tak my taky! Řecko zakročí proti turistům, kvůli jejich enormnímu počtu omezí výletní lodě
Přečtěte si také:

Když Benátky, tak my taky! Řecko zakročí proti turistům, kvůli jejich enormnímu počtu omezí výletní lodě

Na CopenPay, který potrvá do 11. srpna, pohlížejí kodaňské úřady jako na pilotní projekt, který by se v případě úspěchu mohl opakovat či rozšířit. V budoucnu by tak například mohli být odměňováni ti návštěvníci, kteří se do Kodaně rozhodli vydat letadlem či vlakem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).