Menu Zavřít

Chráníš krajinu? Tak plať!

14. 2. 2019
Autor: Mladá fronta

Finanční úřady už neví, jak lepit bobtnající rozhazování vlády Andreje Babiše. Řešení našly v podpoře devastace české krajiny.

Týdeník Euro upozornil v loňském roce na skutečnost, že zemědělci musí platit z nevyužívaných remízků a mezí často mnohonásobně vyšší daně než z výnosné orné půdy. Web iDnes.cz nyní přišel se zjištěním, že finanční úřady hromadně začínají účtovat daň i z těch pozemků, které od ní byly dříve osvobozené, případně požadovat po vlastnících důkazy, že remízek je opravdu remízkem.

Je jen málo příkladů, na kterých by šlo lépe ilustrovat přístup současné vlády, která koná zcela v rozporu s tím, co veřejně říká. Slýcháme plno řečí o ochraně krajiny, malých živočichů a ochraně proti suchu. Na přístupu berňáku však vidíme, jak se stát snaží vytřískat i poslední drobné z už tak dost zdevastované krajiny, aby aspoň trochu zalepil díry v rozpočtu způsobené vlastní nekompetencí.


Cena orné půdy je na vrcholu. Dosahuje úrovně ve Španělsku či Řecku

Ilustrační foto


Na budování takzvaných krajinných prvků, které představují nejen útočiště pro řadu živočichů a rostlin, ale také udržují vodu v krajině, brání erozi i povodním, by měli mít zájem především samotní zemědělci. Minimálně od některých z nich by aktivnější přístup byl jistě na místě. Zároveň je však fakt, že pro ně představují i zátěž. Na ploše nemohou nic pěstovat, přesto z ní musí platit nájem. A ti, kteří na svých pozemcích remízky už mají, odvádí nově státu i přemrštěnou daň.

Motivovat vlastníky a nájemce pozemků aspoň tím, že jim odpustí dva tisíce ročně za hektar, je naprosto minimální krok, který může stát pro tuzemskou krajinu udělat. Není sice známo, jak velkou plochu krajinné prvky z celkové rozlohy České republiky zaujímají, kolik z nich je stále osvobozeno od daně, a na kolik už stačily finanční úřady „zakleknout“. Jistě se však nejedná o fatální výměry, a tedy ani příjmy, které by státní kasa nemoha oželet.

ebf - tip - debata

Když už kabinet Andreje Babiše dělá vše pro zachování současného nastavení zemědělských dotací zvýhodňujícího velkoagrárníky s obřími lány, mohl by je aspoň přestat demotivovat, pokud se některý z nich odhodlá zbudovat mez.

Čtěte další komentáře autora:

Cena elektřiny vs. cena povolenky

Nesdílíme rádi, jsme prostě jen chudí

Soumrak pompézních Vánoc

Babišovy dobroty: jídlo pro děti místo práce pro matky

Češi jsou technicky zdatní pojídači šlichty

Tschüss uhlí!

Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).