Menu Zavřít

Chromý hradní čínský kůň

1. 3. 2018
Autor: Mladá fronta

Lobbisté, obchodníci, diplomaté a všichni, kdo se pohybují v oblasti česko-čínských obchodních vztahů, jsou od čtvrtečního rána na nohou. Způsobila to zpráva, že předseda představenstva čínské skupiny CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. Hrozí tak, že hlavní článek v řetězu usilovně budovaných vztahů rupne.

O tom, co se v tuto chvíli děje, nemá téměř nikdo jasno. O významu události však svědčí, že zpráv o Jie Ťien-mingovu údajném zadržení a výslechu jsou plná nejen čínská a česká, ale i světová média.

Není divu, CEFC je jednou z největších čínských energetických společností, která se do mezinárodního povědomí dostala nejpozději loni nákupem čtrnáctiprocentního podílu v ruském ropném gigantu Rosněft. Podle serveru South China Mornig Post byl přitom Jie Ťien-ming zadržen na přímý rozkaz prezidenta Si Ťin-pchinga.

Číst z kroků nejvyšších představitelů režimu je stejně složitá disciplína, jako svého času kremlologie. Znalci však mají za to, že vyšetřování může souviset se dvěma záležitostmi. Jednak je to vyšetřování údajného uplácení afrických politiků ze strany CEFC kvůli těžbě ropy, jednak může jít o snahu Číny uklidnit mezinárodní společenství a dát světu najevo, že země vážná obvinění řeší.

Totální kontrola pana Si

Druhá možná příčina je zajímavější. Pod taktovkou Si Ťin-pchinga aktuálně probíhá mocenská čistka. Prezident v posledních letech koncentruje veškerou moc ve svých rukou, ústřední výbor strany jen před pár dny navrhl, aby čínská ústava už neomezovala výkon funkce prezidenta na dvě pětiletá období. Si Ťin-pching by se tak mohl stát v podstatě doživotním vládcem.

A v této souvislosti odstartovalo i tažení vůči korporacím, kde prezidentův vliv zatím není absolutní. CEFC není zdaleka jedinou firmou, na které se státní orgány zaměřily. Snahou Si Ťin-pchinga je tak získat totální kontrolu nad zahraničním obchodem země.

Otázka je, co to znamená pro Českou republiku. Tu je potřeba vnímat ve dvou rovinách. Jednak na úrovni rozvoje „běžných“ firem, které ve snaze o zintenzivnění obchodu s Čínou významně podporovala minulá vláda. Propagované vývozy českého a moravského vína, piva, sušeného mléka či kojenecké výživy dění kolem Jie Ťien-minga pravděpodobně nijak neohrozí. V tomto směru může být komplikací spíše pokles zájmu o Čínu ze strany případné nové vlády bez sociálních demokratů. Na druhou stranu jde stále o relativně zanedbatelné a více méně náhodné exporty.

Až se změní aktéři

Jinou rovinu mají pak samotné aktivity CEFC v Česku. Ty nejsou bezvýznamné, skupina si Prahu vybrala jako základnu pro expanzi do Evropy a v této souvislosti Česko zmiňují i zahraniční média. Vše přitom stojí na vstřícném vztahu jednotlivých aktérů, tedy Jie Ťien-minga, prezidenta Miloše Zemana a šéfa Smíšené česko-čínské komory Jaroslava Tvrdíka.

Když se Jie Ťien-ming pro časopis Fortune rozpovídal, že v případě změny politických poměrů v Česku se CEFC může kdykoliv stáhnout, tuzemské vedení skupiny z toho nemělo žádnou radost. Sám však pravděpodobně nepomyslel na to, že k personálním změnám by mohlo dojít i na čínské straně.

Je možné, že čínský byznysmen prostě jen dostane přes prsty a vše dál poběží v zajetých kolejích. Na druhou stranu pád z výsluní do úplného zapomnění může být v Číně obzvlášť rychlý, jak ukázaly četné kauzy vrcholných pohlaváru režimu z minulých let. Vybudovat důvěru s novým vedením CEFC pak může být pro Tvrdíka a spol. hodně zdlouhavý úkol, který celou spolupráci na léta zabrzdí.

Dobrou zprávou je, že Česko jako celek útlum aktivit CEFC nijak nezabolí. Jak upozornil na podzim týdeník Euro doposud šlo spíše o ukládaní volných peněz, které na rozdíl od japonských či korejských investic nepřináší prakticky žádnou přidanou hodnotu. Akorát fanoušky pražské Slávie by zase čekaly krušné časy.

CIF24

Přečtěte si další komentáře autora:

Kdo hubí vesnický obchod?

Pražská dopravní inspirace pro Evropu

Chudí na Marsu

Už se vaří státní jádro

Další pokus o PETkovné

Konec masné éry aneb Jak bůček škodí klimatu

Nejsou lidi. Nažeňme na pole vojsko

Výzva pro Andreje: gastarbeiteři v Česku

Tajemství laciné Hery

Pan Glyfosát. Z německého ministra je toxická mrtvola


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).