Menu Zavřít

Chtějí to ženy samy?

26. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Trh práce

Studii, která poněkud polemizuje se stereotypními představami, poskytla veřejnosti agentura Anderson Willinger, která se věnuje vyhledávání manažerů. Dokládá snižování přímé platové diskriminace žen a poukazuje na některé její příčiny.

(graf 1)
V České republice vydělávají ženy průměrně o 23,6 procenta méně než muži, zatímco průměr v EU činí 17,4 procenta. Rozdíl je podle studie způsoben především tím, že v některých zemích je zákaz platového rozdílu ustanoven přímo v právu, například ve Francii.
Podstatným důvodem platových rozdílů je skutečnost, že ženy preferují v zaměstnání stálost. Nestřídají tolik zaměstnání jako muži, z rodinných důvodů dávají přednost osmihodinové pracovní době, častěji se vyhýbají přesčasům a obchodním cestám. A navíc se ženy občas finančně podceňují, jak uvádí Lucie Teisler ze společnosti Anderson Willinger.

(graf 2)
V poslední době lze zaznamenat pokles v přímé platové diskriminaci (tzn. při stejné pozici, praxi a odpovědnostech) na vyšších pozicích. V případě senior managementu dosahuje plat žen již srovnatelné úrovně s platy mužů.

EBF24

(graf 3)
Jenže v senior managementu se ženy objevují zřídka. Ve velkých českých firmách zastává vysoké pozice pouze 5,8 procenta žen, především v oblasti řízení lidských zdrojů a marketingu. I tento podíl však v posledních letech roste.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).