Zázrak v podobě šťavnatého králičího sousta se nekonal
Rozmanitá francouzská kuchyně, tolik se pyšnící velkými kuchaři, jakými jsou Alain Ducas nebo třeba Joel Roubechon, má být na co hrdá. Ovšem základ, největší gastronomická síla, je jinde. V brasseriích. Původně pivnice, rozeseté po celé zemi, se časem transformovaly v restaurace jednoduššího stylu. Můžete zde však absolvovat vše od ranního croissantu, pekelně černé kávy i nezbytné gauloissky a oblíbených novin, přes chutný, nijak opulentní oběd až k prosté, ale dobře upravené večeři. Míněno v tom nejlepším slova smyslu jakási druhá liga, ale nijak slabší než ta první. Jenom jednodušší co do výběru jídel a méně náročná na jejich přípravu. Stejně však příjemná, lákavá a neméně žádaná.
První podnik tohoto typu v Praze, brasserie Chez Marcel, nemíval zpočátku obsazeno. Tedy ne tuzemskou klientelou. Francouzi však jeho zrod uvítali jako kousek domoviny v cizí metropoli a zahrnuli jej od počátku svou přízní. To mi bylo signálem, abych jej navštívil i mimo vyhlášené slavnosti Beaujolais Nouveau, které zde mívají průběh až drakonický a trvají celou noc.
Využívám náhle propuknuvší vlny teplého počasí, kdy se dveře podniku otevírají dokořán a na chodník vyhřezá ona tolik známá a tak - alespoň pro mne - bezstarostná nálada pařížského podvečera. Melodické šansony a sympatický ševel francouzštiny jsou mi průvodci do nitra lokálu.
Usedám tak, abych stačil pochytat co nejvíc z nakažlivé nálady, prohlížím lístek a poočku pozoruji dění okolo sebe. Vzhled interiéru není až tolik podstatný. Jednoduchý mobiliář, jednolitý odstín stěn i mělce zaklenutých stropů, nijak výstavní bar. Ony tyhle podniky nejsou o kdovíjaké noblese, jejich hlavní devizou bývá atmosféra. Otevřená, přátelská a tak rodinná, jak je to u „stádečka“ nahodilých hostí jenom možné. Číšníci a servírky jsou všem zde sedícím spíše přáteli než „sloužícími“, pracují s nenucenou ledabylostí. Netrápí se pravidly stolničení, prostě vás objednají a založí, přičemž semtam prohodí malý vtípek, nezapomenou pochválit kuchaře a doporučit dobré víno.
Koupaje se v nestresové optimistické lázni báječného rozpoložení všech přítomných, zvolím si program večeře a objednávám. Jeden z číšníků se v mžiku vrací s talířem, ze kterého se na mne směje zelená „loďka“ podivného trochu tvaru. To je totiž můj předkrm – avokádo s vinným octem. Uprostřed houští salátových listů kotví již popsaný plod, postavený na na „kýlu“ s jeskyňkou po vyloupnuté pecce. Vše zalito dresingem z octa a jen pro barevný kontrast v růžku doladěné ohnivým srpečkem rajčete. Chuťový vějíř se nese v mladistvé svěžesti salátů, kdy jejich různorodý, hořkosladký sbor graduje vlivem zálivky do alarmující až arogance panovačných projevů octa. Avokádo, v souboru elementů zcela neutrální, správně vazké, má za úkol vstřebat burcující chutě, ohladit hrany a urovnat vše do jednotného, stále ještě dravého, ne však už dramaticky divokého závěrečného akordu. Zdařile, výsledný dojem je až nečekaně hladký.
Obklopen stále sílící palbou francouzských slůvek čekám přece jen malou chvilku na hlavní kapitolu kulinářské novely, „sepsané“ zdejším kuchařem. Dopřál jsem si králíka s hořčičnou omáčkou a jsem žádostiv užuž se do krmě pustit. Pohled na to, co mi vzápětí předkládá číšník, však mé nadšení trochu brzdí. Porce králičiny je zcela zalitá něčím, co se podobá husté, nevábně vyhlížející emulzi, díky rychlému chladnutí navíc ještě zmatnělé a škraloupovité. Kopička rýže, bledavá se sem tam probleskujícím tmavým zrnkem, také příliš parády nenadělá. Všechno to vyhlíží příliš dietně. Ovšem skutečně jen co do vzhledu. Omáčka, jakkoliv napohled nesličná, překvapí vzácně příjemnou, nečekaně jemnou chutí. Tak jemnou, že ani nestačí ozvláštnit trochu plochý výraz suchého, vláknitého masa. On králík je na úpravu prevít. Když jej nešpikujeme ani nemarinujeme, nedá se téměř upravit do podoby šťavnatého chutného sousta. Byl jsem na to připraven, nečekal jsem zázrak, pro který bych metal kozelce nadšení. Nečekal jsem ale ani to, jak málo si s vylepšením dojmu poradí omáčka, byť sama o sobě velmi lahodná a báječně laděná. Aby pokrm dostal jakýs takýs šmrnc, byl jsem nucen nastavit omáčku surovou ostrou hořčicí. Zřejmě je tu s tím počítáno, hořčice se objevila na stole s hlavním chodem a poté opět zmizela.
Co se mi nedostalo na králičině, vynahrazuji si dezertem. Tatin, ten zvláštní a téměř zbožštělý jablečný koláč, byl příčinou vylepšení skóre. V helmici z těsta pečená jablka nabídla to, co tento koláč umí. Tenoučká vrstva těsta téměř rezignovala na svůj vliv ve skladbě chuti, jen pomalovávala výraz jablek. Ta rozevřela záběr a vedle lehýnké natrpklosti nabídla mocný, vanilkovo karamelový důraz uhlazený stopou másla. Velmi osvěžující, vydařené a také báječně zažehnávající pocit počínající přesycenosti.
Za vcelku vydařenou večeři mne požádali o 550 korun. Nereptal jsem, úžasnou atmosféru nenajdete a pocitu bezbřehé spokojenosti leckdy nedosáhnete ani za násobky této sumy. A nešťastná volba hlavního chodu? Nešť!
Value for Money: 7/10
+ nakažlivá pohoda, pro kterou u sympatické obsluhy rádi přehlédnete usnadnění si pravidel
- přece jen až příliš levné prostírání s miniubrousky, trhajícími se při každém styku s vousy
Chez Marcel
Haštalská 12, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 222 315 676,
e-mail: marcel cz@mbox.vol.cz
- Otevírací doba: Po-Pá 08.00.01.00, So-Ne 09.00-01.00
- Počet míst: restaurace 80, zahrádka 20
- Druh kuchyně: francouzská
- Přijímané platební karty: žádné
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština
- Země původu nabízených vín: ČR, Francie
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 51 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Polévka dle denní nabídky 70 Kč
Bramborový salát se slanečkem 130 Kč
Penne na modro (200 g) 120 Kč
Jehněčí s gratin dauphinois (150 g) 250 Kč
Losos v bazalkové omáčce (150 g) 250 Kč
Domácí ratatouille 88 Kč
Profiterrole 110 Kč
Výběr z vinného lístku:
Sekt bohemia 0,75 l 400 Kč
Champagne Français 0,75 l 1500 Kč
Stolní bílé 0,5 l 180 Kč
Sauvignon Blanc Btl 420 Kč
Stolní červené 0,5 l 180 Kč
Cotes du Rhone Btl 420 Kč
Bourgogne Rouge Btl 840 Kč
St Emilion Btl 1200 Kč