Menu Zavřít

Chutné rubíny rodiny di Gresy

3. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

Přes silnou expanzi italské gastronomie, vín a životního stylu vůbec stále nejsou naše znalosti o této zemi na jihu Evropy příliš hluboké. Například tamní vinařství je změtí mnoha a mnoha sklepů a sklípků, jakož i firem téměř průmyslových. Není patrně v silách jednotlivce, aby bezezbytku zmapoval všechny producenty vína „na botě“, ono dá zabrat vnímat třeba jen změny, které přinášejí vinaři renomovaní.
Jedním takovým podnikem, který se nespokojuje s dosaženým, je „tenuta“ rodiny di Gresy. Vinařství, které coby producent vlastního vína existuje od sedmdesátých let minulého století - do té doby rodina prodávala hrozny jiným zpracovatelům -, má dnes již velice dobré jméno. A to především díky produkci ze svých nejvyhlášenějších poloh La Serra, Monte Aribaldo a zejména Martinenga. Přes stále rostoucí zájem o jeho vína se vinařství věnuje rozšíření nabídky o nové zajímavé produkty. Jedním z nich je i víno, které si představíme dnes. Jeho cestu na český trh otevřela společnost La Fattoria. Monte Colombo 2003 Barbera d´Asti – Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy. Novinka v segmentu nabídky slavného sklepa, která je k dispozici pouze ve velkých ročnících. V pořadí teprve druhá verze tohoto barbera se předvádí tmavou sytou rubínovou barvou s lehkými cihlovými valéry. V nose se důrazně prosazují světlé bobuloviny, které se udrží po celou dobu, po níž se buket rozvíjí. Na samém chvostu vůní se objeví a svoji přítomnost ohlásí lehké, kultivované tóny dřeva. Ty ovšem nijak chuťovou stavbu neznásilňují, jen hlásí svou přítomnost. Chuť se otevírá velezajímavým způsobem. Zprvu lehká, znatelně adstrigentní, získává v ústech široký rozměr, roztahuje se jako paví chvost se všemi těmi nádhernými oky. Tělo, ač podpořené čtrnácti procenty alkoholu, si uchovává svou lehkost a dřevo se jen dotkne celého spektra, aniž by je výrazněji ovlivnilo. V konečném zúčtování zazní přece jen zpola utlumený akord taninů, a dovětek vína tak lehce zadrhne na patře. Časem se v chuti výrazněji projeví i důraznější podtext višní. Výsledným dojmem je velice příjemný prožitek, kdy zejména v kombinaci s jídlem tato novinka pod etiketou Marchesi di Gresy přesvědčuje o svých nesporných kvalitách.

  • Našli jste v článku chybu?