Clos de La Coulée de Serrant 2006
Minulý měsíc navštívil Prahu světově uznávaný vinař a myslitel Nicolas Joly, který je průkopníkem biodynamiky a jednou z hlavních postav tohoto směru. Jeho dnes již legendární Chenin blanc ze starých keřů vinohradu Coulée de Serrant je jedním z nejoriginálnějších vín na světě a rozhodně patří k nejzajímavějším vínům současnosti. Český vinař působící ve Francii Ondřej Čálek přiléhavě popsal současný stav vnímání tohoto fenoménu v předmluvě překladu Jolyho knihy Víno z nebe na zem slovy, že „biodynamika budí u jedněch až nekritický obdiv, kategorické odvrhnutí u druhých a naprosté nepochopení u většiny“. Faktem ale zůstává, že ve prospěch biodynamiky hovoří výsledky, kdy mezi nejlépe hodnocenými francouzskými víny je více než třetina vín vytvořená touto cestou, přestože je biodynamika aplikována v necelém procentu vinařství. Je rozhodně pozitivní, že biodynamika má stále více zastánců jak mezi milovníky vín, tak i mezi vinaři na celém světě, kteří pomocí přírodě blízkých postupů umožňují vrátit vínům nenapodobitelnou osobitost viničních tratí. Současné hnutí směřuje k posílení úlohy půdy a vinice jako základního faktoru pro dosažení harmonie člověka s přírodou, stejně jako originality vytvořených vín a je protikladem dnešní průmyslové velkovýroby.
Region
Vína z údolí Loiry jsou oblíbená zejména pro svoji rozmanitost, harmonii a vysokou pitelnost. Nabídka tohoto regionu je opravdu velmi široká a zahrnuje jak svěží suchá bílá vína, hodnotné sekty a oblíbená rosé, tak lehká červená vína a světově známá sladká vína. Údolí kolem Loiry přestavuje dlouhý pás země od Atlantického oceánu po Poilly-sur-Loire ve střední Francii a tato velká oblast se formálně dělí na čtyři charakteristické regiony s obdobně charakteristickými víny. Pays Nantais ležící na pobřeží Atlantiku je domovem jedinečného Muscadetu, na východě sousedící Anjou-Saumur se pyšní nezaměnitelným vínem Chenin blanc, v Touraine se produkují nejlepší loirská červená vína a Centre Loire je uznáván pro okouzlující Sauvignon blanc. Nejlepší vinice jsou na lehké a kamenité půdě s měnícím se podílem písku, jílu a štěrku, pod nimiž je břidlicové a vulkanické podloží bohaté na draslík a hořčík. Tyto půdy zabezpečují dobrý odvod vody, který je pro tuto vlhkou oblast nepostradatelný. Řada vinic v této oblasti, mezi něž patří Coulée de Serrant ve vesnici Savennières, byla založena již ve dvanáctém století cisterciáckým řádem.
Producent
Biodynamické vinařství Nicolase Jolyho (www.coulee-o-serrant.com) produkuje jedna z nejvěhlasnějších a nejoriginálnějších vín Francie. Hospodaří na vinohradu Coulée de Serrant, který je v jeho vlastnictví. Vinice jsou osázeny výhradně odrůdou Chenin blanc na celkové ploše sedmi hektarů a stáří keřů se pohybuje v rozmezí 40 až 80 let. Veškeré práce jsou prováděny ručně nebo pomocí koňského potahu. Vinohradnictví je v celé apelaci Clos de La Coulée de Serrant od roku 1980 vedeno výhradně biodynamickou cestou s vyloučením veškerých chemických hnojiv, pesticidů, herbicidů a jiných chemických prostředků. Úroda je pravidelně značně redukována na 20 až 25 hektolitrů na hektar a celý proces vinifikace probíhá spontánní, nijak řízenou cestou. Kvasné nádoby nejsou uměle ochlazovány, vína kvasí díky přirozeným kvasinkám z vinice a nejsou čířena, slévána z kalů ani filtrována. Výsledkem jsou značně koncentrovaná vína v mnoha směrech originální, plně odrážející charakter terroiru, nepozměněná moderními vinařskými technologiemi, a navíc s obrovským potenciálem zajímavého a dlouhodobého vývoje v lahvi.
Náš tip
Bílé víno Clos de La Coulée de Serrant 2006 na první pohled působí příjemnou hluboce zlatavou barvou a delikátní jemnou vůní květinového medu s prolínajícími se živočišnými a minerálními tóny. V chuti je velice vrstevnaté, v prvním plánu dominuje svěží ovocitost vzdáleně připomínající zelené jablko, limetku a zemité tóny. Překvapí a současně i potěší až neskutečně dlouhý závěr, který jednoznačně vybízí k dalšímu napití. Přestože jde o mladé víno, vyznačuje se harmonickým a komplexním projevem, osobitým stylem, mohutným a elegantním tělem a zejména velkým předpokladem pro další pozitivní vývoj v lahvi.
Hodnocené víno je možné zakoupit dokonce i na tuzemském trhu u společnosti Ad Vivum (www.advivum.cz), která dlouhodobě udržuje s Nicolasem Jolym přátelské a obchodní vztahy.
Hodnocení: 92 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 27
Chuť vína (max. 44) – 41
Celkový dojem (max. 11) – 10
Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95090 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno