Menu Zavřít

Chvála prostory

17. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Za strohým interiérem se skrývá nápaditá kuchyně

Platnéřská ulice nebývala nikdy tou, která se pyšnila restauracemi lepšího průměru. Před novými časy to byla trasa všech restaurací prostá. Ty, které v těch místech zvou k posezení nyní, jsou výsledkem aktivit čerstvé garnitury podnikatelů v gastronomii. Mne zaujala jedna, která kdysi bývala prodejnou motocyklových součástek. Po vstupu do prostoru restaurace Clementinum mne zaujmou hned dvě věci. Monstrózní, trochu „huculský“ bar z nerezu, zabírající celé zorné pole proti vchodu. Vysoký, lehce stočený, pojednaný z matového nerezového plechu je dominantou místnosti, po mém soudu nepříliš šťastnou. Druhým vjemem je konejšivá atmosféra ostatní prostory. Až prajednoduchá výbava - stolky s nahou tmavou hřejivou deskou, kterým do příjemného celku „dohrávají“ bíle potažené židle. To samo navozuje dojem jistého espritu a elegance. Připočteme-li k mobiliáři i světlé líčení stěn, jednoduchá svítidla s textilními „širmy“, dostaneme nenápadný celek. O trochu vzruchu se stará ostře červená podlaha - ta „buzarem“ oživuje barevné ladění sálu - a několik moderních obrazů, také pojednaných do ruda. Jejich ostrá barevnost a fantaskní témata přihazují do ladění restaurantu lehce kakofonický prvek, oživující v přesně vyvážené míře celkový pocit. Své si uhraje také světlo, které skrze prostorné „auslágy“ domodelovává stěží uchopitelný prvek uvolnění.
Předložená nabídka pokrmů se nese ve stejné náladě. Lístek neirituje člověka rozsáhlou přehlídkou, ze které se lze jen těžko dobrat výběru. Útlý obsahem, co do invence však rozmanitý a lákající. Já si tentokrát dopřávám a skládám své meníčko do následující podoby. Po mozaice z hovězí oháňky přijde - na rozjezd - trojhránek z listového těsta plněný houbami a krémovou omáčkou, nato si dopřeji telecí kotletu pečenou v pergamenu s anglickou slaninou, žampiony a vařenou zeleninou. O závěr večeře se mi postará gratinovaný Sabayon. Moje partnerka volí plátek kozího sýra plněný zeleninou s dresinkem z čerstvých rajčat, Steak ze svíčkové s omáčkou roquefort cantorel a zeleninovým timbálem a konečně horké maliny s koňakem a jogurtovou zmrzlinou.
Mezitím, co se zaobíráme aperitivy a necháváme se konejšit poklidem zdejší atmosféry, připlouvá číšník se „startery“. Mozaika vyhlíží vábně, v řezu poskládaná z jemně krájených komponent a hrající do temného tónu hovězího masa. Kousky oháňky a zeleniny, svázané zredukovaným vývarem dávají dohromady zvláštní, ryzí masovou chuť, kde jen občas „ťukne“ zeleninový akord. Výrazné, přitom však jemné. Ze židle odnaproti slyším drobnou výhradu, v síle ostatních komplementů se vlastní jemný výraz sýra lehce „stydí“ kdesi v pozadí. Když však toast ubere zelenině na důrazu, dostane se konzumentu dobře vyladěného sousta. Vzápětí po debarasu jsou nám elegantně předloženy hlavní chody. Steak vyhlíží lákavě, snad jen garnitura by snesla více nápaditosti. Můj pokrm není okem zhodnotitelný. Na talíři přede mnou leží cosi, co připomíná balíček na cestu z odborářské zotavené. Po rozbalení pergamenu na mne ale vydechne koncentrovaná libá vůně. Báječně upravená zelenina, podepřená zemitostí žampionů, vůně slaniny a srdíčko telecí kotletky lákají k požití. Chutná to znamenitě, jen - nevím, může-li za to papír - krmě postrádá šťávu a maso je lehce „přes“. Chuťově je vše vyladěno do potěšující harmonie, pouze „usušený“ dojem trochu mrzí. Kolegyně chválí steak, je na hranici „medium rare“, ale ještě v limitu a s uměřeně říznou omáčkou neobvykle pestré chuti je veskrze příjemným pokrmem.
Dezerty potom jsou, jak se zhusta stává, korunkou večeře. Maliny, horké jako hřích, mají se zmrzlinou a stopičkou koňaku exotickou, vzácně vybalancovanou chuť a můj Sabayon zaklel do svého těla všechny chutě ovoce a jakoby také bublinky sektu. Tak živě a svěže se každý jeho kousek předvádí v ústech. Krém jen rozšíří škálu a otupí lehce dravé tóny čerstvého ovoce. S výbornou kávou a fundovanou obsluhou - snad jen trochu méně důraznou - přišel večer na 2180 korun. Vzhledem ke spoustě vína, které nám bylo partnerem, mazlivé atmosféře a fundované péči personálu odpovídá částka tomu, co za ni bylo poskytnuto.

Restaurace Clementinum Platnéřská 9, 110 00 Praha 1
Tel.: 02 / 224 813 892
www.clementinum-restaurant.cz Otevírací doba: restaurace denně 11.00-23.00, pivnice denně 17.00-23.00
počet míst: restaurace 35, pivnice 90
kuchyně: moderní francouzská a tradiční česká
Platební karty: renomovaných bankovních domů, oba typy
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Původ nabízených vín: ČR, Francie, Chile, Itálie, JAR

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 50 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin školení listopad 24

Výběr z jídelního lístku: Hovězí carpaccio s hořčicí L´ Anciente s malým salátkem Kč 120,-
V listovém těstě zapečený kozí sýr s medem a malinovou omáčkou Kč 95,-
Francouzská cibulačka s bílým vínem a sýrovými krutony Kč 55,-
V páře vařený filet z lososa s limetovou omáčkou, zelenými fazolkami a petrželovými bramborami Kč 290,-
Lyonské estragonové kuřecí stehno s rajčaty na kyselo a zeleninovým couscousem Kč 150,-
Králičí stehna s dijonskou omáčkou a bramborovým timbálem (bez kostí) Kč 170,-
Kančí kotleta s jalovcovou omáčkou a šťouchanými bramborami Kč 270,-
Choco Fondant - čokoládová bábovička plněná horkou čokoládou Kč 95,-

Výběr z vinného lístku: Pierre Gimonnet - brut - Blanc de Blancs
Rulandské šedé - Pozdní sběr 2001 - Velké Bílovice Kč 1680,-
Gotto d´Oro Frascati Superiore 2001 Kč 330,-
Corinne et Jean-Pierre Grossot - Chablis 2000 Kč 800,-
Frankovka 2001 - Barrique - Moravíno Valtice Kč 310,-
Cerraia - Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. Kč 760,- Château Ramafort - Médoc 1966 Kč 1260,-

  • Našli jste v článku chybu?