Ten podvečer měl vypadat zcela jinak a sice jako posezení v poklidné zahradní restauračce. Jarní počasí však rozhodlo jinak. Ochladilo se, z nebes padaly provazce vody, a tak zbylo jediné. Co nejrychleji se ukrýt pod nejbližší střechu, kterou byla střecha restaurace Žofín. Vpadám dovnitř, nenaladěn se rozhlížím a žehrám na úradek, který změnu mého plánu zavinil.
Již s prvním rozhlédnutím nenálada mizí a s délkou pohledu je nahrazena stále intenzivnějším pocitem příjemného překvapení. Rozlehlý sál, zdem i bohatě štukovanému stropu vévodí zlatavý tón v kombinaci s bílou. Zlato a šarlat jsou odstíny, kterými je pojednáno prostření stolů, závěsy i ostatní výzdoba.
Jsem usazen a ihned také obletován úslužnými číšníky. Probírám se nabídkou a již dobře naložen se podřizuji tomu, co by mělo nejlépe reprezentovat zdejší kuchyni. Poroučím si jedno z menu šéfkuchaře.
Vzápětí se z kuchyně nese pozdrav, kuchařova vizitka s mile znějícím jménem – amis bouche. Zlatá kolečka sýra jsou prostřídána šunkovými „měďáky“. Panovačný výraz sýra šunka jen dokresluje, aniž by měla ambice jej potlačit. Svěží listy salátu propůjčují soustu jarní mladistvost.
Než jsem stačil ocenit půvaby obrazů, rozvěšených po stěnách, je mi předložen předkrm, zvěřinová terina s brusinkovou omáčkou na salátu frisée. I toto vyhlíží elegantně, každá z komponent má prostor a celek budí vytříbený dojem. Drobná hranička čekankových listů, temné terče, kde v řezu osvěžuje vzhled mozaiky do hmoty pomletého masa vetknutá mandle. Vedle jen škrt „napsaný“ brusinkovou omáčkou a pár kuliček lesních bobulí. V ústech se to všechno sesnoubí v příjemně znějící pochod.
Kulajda, další v pořadí, má zpočátku jednoznačný vývoj. Vůni i dominantnímu pocitu v ústech vévodí kopr. Ovšem jen na prvý dojem, pak popustí místo souhře hub a smetany, lehce rozmělněné bramborami. Stále je však přítomen a povyšuje tu trochu selsky prostou polévku do kategorie o patro výše.
Zdravě již nasycen očekávám hlavní „zápas“ dne, protknuté telecí filé s bazalkou a meduňkou s košíkem z čerstvého špenátu. I tento pokrm, servírovaný přesně a se šarmem, má noblesní vzezření. Růžička salátu obstará svěží vzhled, košíček se špenátem originální prvek, tmavá louže omáčky a žluté soudečky brambor jsou oponentními prvky na pohled lákavým řezům masa. Pouštím se do jídla a hned s prvním soustem znamenám s radostí fakt, že i zde jde o filigránsky vystavěnou souhru všeho, co bylo použito.
Korunou je dezert. V nádobě na fondue se hřeje temné čokoládové jezírko. Okolo je na čtverci čirého skla na šest druhů ovoce poházeno příliš ledabyle, aby to byla náhoda. Ponořen do žhoucí masy čokolády podřídí se každý ten kousek její vůli, ale jen tolik, aby se zcela neztratil. Výsledkem je oblažující kaskáda chutí.
Zaplatil jsem 894 koruny s pocitem, že jsem za ně dostal více, než jsem očekával. Odcházeje, poděkoval jsem dešti, který to všechno zařídil.
Restaurace Žofín
Slovanský ostrov, Žofín 226, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 224 934 548, e-mail: gastrozofin@volny.cz
www.gastrozofin.cz
- otevírací doba: Po - Ne 11.00 – 24.00
- počet míst: restaurace 70
- kuchyně: mezinárodní
- platební karty: všechny obvyklé
- jídelní lístek: čeština,angličtina, němčina
- jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, italština
- původ nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Německo, Maďarsko, Španělsko
Hodnocení restaurace:
- Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
- Prostírání 10 bodů z 10
- Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
- Chování personálu 10 bodů z 10
- Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20
Celkem: 58 bodů ze 60
Výběr z jídelního lístku:
Consommé se zeleninou julienne v nudlové misce 90 Kč
Kornout plněný ragoűt z mořských plodů s bylinkami a vínem 215 Kč
Pečená pražma na salpikonu z mořského ovoce v bramborovém hnízdě 520 Kč
Filé z divočáka na šalvěji s omáčkou z brusinek a pomeranče s mandlovými kroketami 500 Kč
Kachní prsa Foie Gras pečená na anglický způsob s omáčkou z lesních hub s bramborovým nákypem 520 Kč
Vepřová pečeně plněná šunkou a zelím s opečeným bramborem 360 Kč
Karamelovo-vanilkový dezert s malinovým chutney 180 Kč
Výběr z vinného lístku:
Znovín de lux 550 Kč
Mumm Gordon Rouge - brut 2350 Kč
Muškát moravský pozdní sběr 2000, ZD Sedlec u Mikulova 420 Kč
Hardys ´98, Austrálie 890 Kč
Tarapacá Cabernet Sauvignon ´97, Chile 680 Kč
Las Campanas Reserva ´95, Španělsko 1680 Kč
Pommard Premier Cru - Les Guands Epenots ´97, Domaine François Gaunoux 4800 Kč
Château Mouton Rotschild ´96 19 900 Kč