Menu Zavřít

Chybějící uhlí

26. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Czech Coal vs. United Energy

Počátkem minulého týdne klesly venkovní teploty na bod mrazu, stejně tak i vztahy mezi firmami Czech Coal a United Energy. Válka o dodávky uhlí z Mostecké uhelné (MUS), kterou vlastní Czech Coal, přešla do dalšího kola.
V úterý 25. ledna dopoledne firma United Energy (vlastněná finanční skupinou J&T) oznámila, že má pro svoji teplárnu v Komořanech takové množství uhlí, které vystačí jen na hodinu a půl provozu. A že odběratelům z Mostu a Litvínova zřejmě již brzy přestane dodávat teplo a teplou vodu. Krátce po tomto dramatickém prohlášení však Mostecká uhelná obnovila dodávky uhlí pro teplárnu.
„Teplota klesá. Ve středu a ve čtvrtek jsme dodali asi 3200 tun uhlí, což je podle našich výpočtů asi o 1200 tun více, než je potřeba k výrobě tepla,“ konstatoval mluvčí Czech Coal Radek Stavěl. United Energy však tvrdí: „Je to málo. Pokud je venkovní teplota od dvou do osmi stupňů pod bodem mrazu, tak pro bezpečnou výrobu tepla potřebujeme 3300 až 3900 tun uhlí denně.“ United Energy provozuje v Komořanech kromě teplárny i elektrárnu, upozornil Stavěl. A dodal: „Vítáme, že firma chce naše uhlí využít k výrobě tepla, a ne k jiným účelům - třeba k produkci elektřiny.“ Spor mezi oběma společnostmi se táhne již několik měsíců. United Energy tvrdí, že platí za uhlí dlouhodobě vyšší cenu než ostatní odběratelé MUS, a podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Koncem loňského roku navíc soud předběžným opatřením nařídil MUS pokračovat v plnění dlouhodobé smlouvy z roku 1994, kterou těžaři vypověděli. MUS zase říká, že United Energy platí za uhlí již sedm let stejné ceny, přitom zdražuje teplo, a jako jediný odběratel neuzavřela firma s Czech Coal smlouvu na dodávky uhlí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).