Menu Zavřít

Chybí jen jedna

23. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Klaus Homann

MMF24

ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK, tpk) - Předsedou dozorčí rady Severočeské plynárenské (SČP) se s platností od 11. července stal Klaus Homann z německé společnosti RWE Gas. Místopředsedou dozorčí rady její členové zvolili Michaela Ludwiga, který zastupuje menšinového akcionáře SČP, německou firmu VNG-Verbundnetz Gas. Již na konci května RWE Gas dosadila na předsedu představenstva Karla Krause, který na tomto postu nahradil generálního ředitele Romana Budinského.
Červnová valná hromada téměř kompletně obměnila dozorčí radu. Z původních dvanácti členů odstoupilo osm zástupců státu a jeden reprezentant zaměstnanců. Po rozhodnutí o snížení počtu členů rady z dvanácti na devět hromada schválila šest nových členů. Čtyři místa obsadili zástupci RWE Gas, po jednom VNG-Verbundnetz Gas a Wintershall Erdgas.
Hlavním akcionářem SČP je RWE Gas, která mimo 49,41 procenta akcií ovládá i 0,82 procenta akcií, jež v SČP držel Transgas. Dalšími významnými akcionáři jsou německé plynárenské společnosti VNG-Verbundnetz Gas s 25,62 procenty akcií a Wintershall Erdgas, která má 20,2 procenta akcií.
RWE Gas tím završuje přebírání kontroly nad českým plynárenstvím, které získala v květnu tohoto roku za 4,1 miliardy eur (asi 121 miliard Kč). Nový předseda dozorčí rady SČP Klaus Homann (52) je tak kromě Pražské plynárenské členem dozorčích rad ve všech ostatních plynárenských společnostech: Severočeské, Středočeské, Jihočeské, Východočeské, Západočeské, Severomoravské a Jihomoravské. Homann pracoval od roku 1979 v německé rozvodné společnosti VEW, která se později spojila s RWE Gas. Od června roku 1998 je výkonným místopředsedou představenstva RWE Gas a od letošního května předsedou představenstva společnosti Transgas (EURO 21, 26/2002).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).