Menu Zavřít

Chybí už jen vítr v zádech

15. 4. 2004
Autor: Euro.cz

obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda

Bývalý poradce věří, že i firma ČEZ může být mercedesem

Dvaatřicetiletý Alan Svoboda říká, že jeho dřívější zaměstnavatel, poradenská firma McKinsey, je mercedesem ve svém oboru. Tvrdí, že nikde jinde by se tolik nenaučil. Přesto přijal nabídku Martina Romana a od 1. dubna je obchodním ředitelem elektrárenské společnosti ČEZ.
Svoboda je první posilou nového týmu, který si kolem sebe začal Roman budovat. Pro ČEZ zatím nejmladšího člena vrcholového vedení si do firmy přivedl hned při svém nástupu do funkce generálního ředitele. Svoboda říká, že lákavou nabídku přesto zvažoval několik dní a nocí. „McKinsey nebylo lehké opustit, protože je to skutečně významná firma globálního dosahu. Jenže i ČEZ má nyní šanci stát se mezinárodní firmou,“ uvedl v rozhovoru pro týdeník EURO.
Ve funkci výkonného ředitele pro obchod nahradil Svoboda šestačtyřicetiletého Pavla Hejkala, kterého do elektrárenské firmy přivedl dřívější šéf Jaroslav Míl. Zasvěcení tvrdí, že příchodem Svobody obměna vedení ČEZ nekončí. Týdeník EURO má informace, že Roman letos v únoru při své prezentaci před komisí, jež vybírala pro ČEZ nového generálního ředitele, žádná jména nevyslovil. Na rozdíl od svých soupeřů - ve finále byli šéf Vítkovice Steel Vladimír Bail a Josef Sedlák z představenstva ČEZ - pouze řekl, že již má jasno, ale konkrétní osoby neuvede, protože jde o manažery, „kteří jsou zatím smluvně angažovaní“ v jiných firmách.

Skvělé reference.

Martin Roman po jmenování nového obchodního ředitele prohlásil, že Svoboda je „jednou z největších osobností české energetiky“. Radil velkým hráčům na evropském trhu a má zkušenosti ze své dřívější funkce finančního ředitele Západočeské energetiky, která je nyní součástí skupiny ČEZ. „Je to dobrá kombinace, protože ví, jak věci fungují uvnitř skupiny a umí její činnost porovnat se světovými trendy,“ vysvětlil v rozhovoru pro deník Hospodářské noviny.
Svoboda má opravdu dobré reference. Už během studia absolvoval roční praxi u firem Merill Lynch a Commerce Bank v americkém Kansas City. Hned po ní následovalo jeho první angažmá v pražské pobočce McKinsey & Company, kde později dostal nabídku na místo v Západočeské energetice. Přestože byl v té době již vlastníkem prestižních titulů MBA (Master of Business Administration), MA (Master of Arts in Economics) a CFA (Chartered Financial Analyst), titul Ing. mu stále ještě chyběl, protože původní studium na Západočeské univerzitě teprve dokončoval. Dnes s úsměvem vzpomíná, jak se v roce 1998 - už ve funkci finančního ředitele ZČE - musel omluvit z porady vedení, aby si mohl „dojít na promoci“.

Do třetice už ne.

Alana Svobodu původně lákaly hlavně počítače. Na Fakultu aplikovaných věd Západočeské univerzity nastoupil v roce 1991. Studium informačního a finančního managementu přerušil v pátém ročníku, aby mohl do USA. „Touha studovat angličtinu a byznys přímo tam byla silnější než jistota dokončené školy,“ říká.
Dalším důležitým mezníkem byla nabídka z firmy McKinsey, kterou dostal už během pobytu v Americe. Bývalý počítačový nadšenec dnes považuje poradenství za nejlepší školu života. „Nutí vás, abyste se rychle naučili hodně o daném oboru a dokázali spojit všechny souvislosti,“ vysvětluje.
K firmě McKinsey se vrátil v lednu 2000 poté, co v prosinci 1999 rezignoval na funkci finančního ředitele a člena představenstva ZČE. Svůj odchod vysvětluje tím, že ve firmě se nic nového nechystalo, protože se v té době zbrzdila jak liberalizace tak i ohlášená privatizace. „Poradenství začalo být pro mě znovu zajímavější.“
V McKinsey měl po návratu na starosti práci s klienty z oborů energetiky a petrochemie. Pracoval přitom nejen pro pražskou kancelář, ale dlouhodobě také pro další evropská zastoupení. Odhaduje, že v zahraničí, například v Madridu, Amsterodamu, Moskvě či v Londýně strávil za poslední tři roky nejméně dvě třetiny času.
O třetím návratu do McKinsey neuvažuje a pro týdeník EURO uvedl, že ve svém novém angažmá nemá časově omezenou smlouvu. „ČEZ je běh na dlouhou trať.“ Firmu, která se před rokem rozrostla o šest distribučních společností, čeká druhé, rozhodující kolo transformace: skutečné sloučení obslužných, obchodních a zákaznických činností, které zatím provádějí jednotlivé dcery samostatně. Na změny přitom není mnoho času. Evropská unie už avizovala, že do roku 2007 bude požadovat úplné oddělení dodávek elektřiny od výroby a přenosu. „Vybudovat na zelené louce nový finanční a zákaznický systém, to jsou minimálně dva roky tvrdé práce,“ vysvětluje Svoboda.
Přestože bude zodpovídat za obchod a obchodní strategii, poradce v sobě nezapře. Tvrdí, že firmě ČEZ dosud nejvíc chyběla ucelená strategie. „Pro vedení je nyní nejdůležitější, aby stanovilo jasný cíl, kam by měla firma směřovat a naplánovalo a určilo správnou sekvenci jednotlivých kroků.“

Mezi ostřílené borce.

Svoboda se nepochybně může spoléhnout na podporu ze strany pětatřicetiletého Martina Romana. Oba značně omladili věkový průměr předchozího managementu. Věkově nejblíž je jim dvaačtyřicetiletý finanční ředitel David Svojitka, jenže ten stejně jako Roman a částečně i Svoboda není původně energetik a ve firmě ČEZ je teprve druhý rok. Elektrárenská firma je nicméně poměrně konzervativní zaměstnavatel a zejména technické záležitosti výroby a přenosu elektřiny řídí spíše lidé, kteří jsou ve firmě už dlouhou dobu. Velké manažerské i technické zkušenosti má například čtyřiapadesátiletý ředitel pro strategii Petr Vobořil, který je ve firmě už od osmdesátých let a v době bezvládí - naposledy po Mílově odchodu - už několikrát ČEZ úspěšně řídil.
Ve svém věku Svoboda problém nevidí. Připomíná, že do vedení Západočeské energetiky nastoupil, když mu bylo pětadvacet. „Myslím, že i teď mi může pomoci, že se s řadou lidí z energetiky už dávno znám,“ tvrdí. Jeho optimismus má opodstatnění. Do Západočeské energetiky si ho vybral tehdy již více než šedesátiletý šéf firmy Zdeněk Valeš. Svoboda ho dodnes považuje za svůj vzor. „Vážím si toho, jak dokázal získat lidi pro svou vizi a dát podniku zcela nový směr, přestože neměl příliš daleko do důchodu.“
Naproti tomu Valeš dnes vzpomíná, že musel dozorčí radu poměrně dlouho o kvalitách tak mladého manažera přesvědčovat. Svobodu poznal při projektu, který si ZČE objednala u firmy McKinsey. „Líbilo se mi, jak se v něm spojovala teoretická výbava ze studií s otevřeností k lidem a věcným přístupem k projednávaným záležitostem.“ Připomíná, že Svoboda nastoupil do ZČE po poměrně dlouhém přemlouvání a s konkrétním úkolem - připravit firmu na vstup do konkurenčního prostředí. „Myslím, že se mu to povedlo,“ dodává Valeš.

Sportovní příprava.

Svoboda ve svém životopise uvádí, že mezi jeho záliby patří sportovní létání, jachting, tenis, lyžování a cykloturistika. Sportu se věnuje od dětství, kdy začal s tenisem. Pro týdeník EURO doplnil, že si k tomu v poslední době zkusil ještě uběhnout maraton a půlmaraton. Létání ho oslovilo při pobytu v USA, kde získal licenci soukromého pilota, kterou si od té doby každý rok obnovuje.
Kvůli povinnostem manažera zatím zanedbává další vášeň, jachting. Kapitánské zkoušky si udělal před dvěma lety, jenže od té doby se na moře nedostal a ani letos to zřejmě nevyjde. „Snad příští rok,“ doufá manažer, o němž lidé, kteří ho poznali říkají, že ho viditelně baví, když se může něco nového naučit.

KL24

Úspěšný student, ročník 1972
Dosavadní tituly a dovednosti:

  • Ing.-Západočeská univerzita (1991-1998)
  • MBA - Univerzity of Missouri, USA (1994-1996)
  • MA - Univerzity of Missouri, USA (1994-1996)
  • CFA - dálkový postgraduál Association of Investment Management and Research (1996-1999)
  • Licence soukromého pilota, kapitánské zkoušky
  • Profesní kariéra:
  • McKinsey poprvé (1996-1998)
  • Západočeská energetika - finanční ředitel, člen představenstva (1998-1999)
  • McKinsey podruhé (2000 až březen 2004
  • ČEZ - od 1. 4. 2004 výkonný ředitel pro obchod

  • Našli jste v článku chybu?