Menu Zavřít

Chystá se souboj

31. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Volkswagen/Opel

PRAHA (tpk) – Mezi vozy nižší střední třídy se brzy pořádně přiostří. Na trh se totiž chystají další generace automobilů Volkswagen Golf a Opel Astra, které patří mezi nejprodávanější v segmentu, jemuž za první pololetí v Česku dominoval Peugeot 307.
Pátá generace golfu, jež se v showroomech objeví na podzim, působí dynamičtěji než předchozí. Nejvíce k tomu přispívá klínový boční profil a prolisy karoserie. Nový vůz je o 57 mm delší, o 24 mm širší a o 39 mm vyšší, což cestujícím slibuje více prostoru uvnitř kabiny, zavazadlový prostor pojme 347 litrů nákladu. K dispozici budou zpočátku tří a pětidveřová provedení s dvěma benzinovými motory o výkonech 55 a 85 kilowattů a dva turbodiesely (77, 103 kW).
Do standardní výbavy automobilu patří například šest airbagů, nový typ bezpečnostního sloupku řízení, bezpečnostní uložení pedálů, které snižuje riziko poranění nohou řidiče, elektronický stabilizační systém ESP a brzdový asistent nebo elektro-hydraulický posilovač řízení s proměnným účinkem.
S příchodem nového golfu však patrně opět vyvstanou otázky nad strategií automobilky, neboť koncernový bratříček golfu, Audi A3, se rovněž vydal směrem sportovního vzhledu a disponuje stejnými či podobnými motory.
Třetí generace astry (EURO 29/2003) by se měla u prodejců objevit začátkem příštího roku. Postupně se budou nabízet karosářské varianty hatchback, kombi, v současnosti stále populárnější kabriolet s pevnou skládací střechou či velkoprostorová verze. Jak model od Opelu, tak nový golf se ve světové premiéře představí na podzimním autosalonu ve Frankfurtu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).