Menu Zavřít

CHYSTÁ TYCO LIKVIDAČNÍ VÝPRODEJ?

14. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Konglomerát se zoufale snaží sehnat peníze na zaplacení dluhů

Do elitního světa jachtařských závodů se výkonný ředitel společnosti Tyco International L. Dennis Kozlowski zapsal tím, jak dokáže zvládnout rozbouřené moře. Avšak s takovými poryvy větru jako teď se kapitán ambiciózního amerického konglomerátu dosud nikdy utkat nemusel. Když před necelým měsícem zveřejnil překvapivý plán, podle něhož by se Tyco mělo rozdělit na čtyři středně velké podniky, začali investoři i majitelé obligací jakoby v panické hrůze opouštět loď. Měli obavy, že firma nebude mít dost peněžních prostředků, protože Tyco a jeho finanční dceřiná společnost CIT navíc oznámily, že vymění cenné papíry v hodnotě třinácti miliard dolarů na dražší bankovní úvěr. Obě firmy prakticky na trhu cenných papírů skončily. „I velké investiční fondy se totiž rozhodly pro taktiku rychlé akce. „Nejdřív střílej a teprve pak se ptej,“ komentuje ji analytik jedné společnosti, která měla inkriminované cenné papíry v portfoliu.
Otázka teď zní, zda bude mít Kozlowski znovu včas kormidlo pod kontrolou, aby ještě stačil zachránil společnost Tyco před propadem. Malý krůček tímto směrem udělal 6. února, když oznámil, že než by čekal na veřejný úpis, dá raději během osmi až dvanácti týdnů akcie CIT přes operaci spin off k dispozici stávajícím akcionářům. A jednat bude ještě rychleji, pokud dostane výhodnější nabídku od některého z potenciálních zájemců, například od společnosti General Electric. Zpráva o těchto záměrech zvýšila hodnotu akcií o 2,83 dolaru na 25,93 dolaru a konečně zastavila jejich strmý pád - ještě 31. prosince byly totiž na hodnotě 59 dolarů. Tyco si kvůli obavám z neprůhledných účetních praktik vysloužilo přezdívku „další Enron“ a do vzduchu se již vypařilo více než 60 miliard jeho tržní hodnoty.
Úspěšný spin-off nebo odprodej CIT je nutný k tomu, aby se v této dceřiné společnosti zažehnalo nebezpečí finanční tísně. Společnost má závazky ve formě cenných papírů a dalších dlužních nástrojů v hodnotě 12,5 miliardy dolarů. Ty nabudou splatnosti do konce června. CIT uvádí, že díky bankovnímu příslibu v hodnotě 8,5 miliardy dolarů a sekuritizačním nástrojům v hodnotě dalších pěti miliard má zajištěné financování přibližně na pět měsíců. Avšak CIT, který předtím, než jej Tyco odkoupilo, byl největší nezávislou společností na trhu komerčního financování, má nesmírné finanční nároky. „Těšíme se menší důvěře a z toho plynou obrovské problémy,“ říká výkonný ředitel CIT Al Gamper Jr. I kdyby neexistoval žádný CIT, Kozlowski by se tak jako tak musel vypořádat s obrovským dluhem po akviziční euforii, které se oddával od roku 1995 a která ho stála 63 miliard dolarů. Podle agentury Standard & Poor’s dlužily průmyslové podniky spadající pod Tyco ke konci minulého roku celkem 28,3 miliardy dolarů, zatímco v březnu loňského roku to bylo jen 20 miliard. Přeměna dluhu na bankovní úvěr by měla pokrýt dlužní závazky Tyca na následujících dvanáct měsíců. „Když ovšem podobný krok chystá i CIT, povede to letos vzhledem k vyšším úrokovým nákladům ke snížení hospodářského výsledku až o 300 milionů dolarů,“ nezapírá Kozlowski. A co je horší: signalizuje to, že dluhové hodiny tikají. „Jsou méně finančně pružní, a přitom v příštím roce bude splatný další jejich závazek v hodnotě více než devíti miliard dolarů,“ uvádí analytička agentury S&P Cynthia M. Wernethová,. Tato instituce snížila 4. února rating obligací firmy Tyco o tři stupínky na úroveň BBB.
Kozlowski už dlouho tvrdí, že určitě získá peněžní prostředky na uspokojení průběžných finančních potřeb společnosti. „Nastala krize důvěry, ovšem rozhodně ne krize finanční,“ ubezpečoval 6. února. Ovšem Tyco rádo používá nadmíru velkorysé pojetí pojmu cash flow. Ve fiskálním roce končícím 30. září vykázalo volné prostředky na hotovosti ve výši 4,75 miliardy dolarů. Nezapočítalo však více než dvě miliardy vynaložené na vybudování úctyhodné globální podmořské telekomunikační sítě Tycom. „Když si je odečtete, zjistíte, že hodnota cash flow Tyca byla jen 2,5 miliardy dolarů,“ vypočítává Wernethová ze S&P. Tyco nezapočítalo ani částku zhruba 900 milionů dolarů vynaloženou v rámci „akvizičních závazků“ neboli výdaje spojené například s propouštěním zaměstnanců. „Když si je odečtete, volné finanční prostředky propadnou na pouhých 1,6 miliardy dolarů,“ uvažuje analytik Albert J. Meyer ze společnosti David W. Tice & Associates, který účetní praktiky firmy Tyco kritizoval již mnohokrát.
Meyer je skeptický i ke Kozlowského tvrzení, že Tyco letos dosáhne ve výkazu cash flow hodnoty čtyř miliard dolarů. Stejným číslem se Kozlowski oháněl už před měsícem, kdy současně předpovídal, že Tyco letos dosáhne zisku 3,70 dolarů na akcii. Nyní však připouští, že zisk by mohl být i o 45 centů, tedy o nějakých 900 milionů dolarů nižší. Snížení připouští kvůli vyšším úrokovým nákladům a zhoršeným vyhlídkám elektronického segmentu, který se potýká se stagnací trhu.
Jestliže Tyco nedokáže získat prostředky na trhu akcií nebo obligací, bude Kozlowski muset prodat podniky, které firma vlastní. Po CIT nejspíš přijde řada na zpracovatele plastů, kteří vyrábějí všechno od sáčků na odpadky až po šatní ramínka. Kozlowski říká, že „o tyto podniky je obrovský zájem“, a doufá, že nejpozději na jaře bude moci oznámit ukončení jejich prodeje. Potíž je v tom, že Tyco není v situaci, kdy by mohlo vypsat řádnou soutěž. A vzhledem k tomu, že při mnoha akvizicích zaplatilo vysoké ceny býčího trhu, v řadě případů by prodeje takových společností mohly znamenat prodělek. „Jde zejména o CIT, za který Tyco loni v červnu zaplatilo deset miliard dolarů,“ upozorňuje analytik Barry B. Bannister ze společnosti Legg Mason. Jiný investiční bankéř říká, že Tyco „se ani nepřiblíží“ ke třem miliardám, které by chtělo za plasty. „Vypadá to spíš jako výprodej v likvidaci,“ dodává. Tyco při jeho plavbě doprovází vytrvalé vlnobití a klidnější hladina se nerýsuje ani na obzoru.

Už to není, co to bývalo Hodnota akvizic společnosti Tyco, 1996-2002: 63,6 miliardy USD
Dnešní tržní hodnota společnosti Tyco: 51,7 miliardy USD

ebf - tip - debata

Pramen: Thomson Financial Securities Data, Bloomberg Financial Markets

Překlad Miroslav Pošta
Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).