Menu Zavřít

CHYSTAJÍ ODPOVĚĎ

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

BMG a Sony

Odpovědí na lednové spojení britské EMI s hudební divizí americké Time Warner jsou jednání o možné fúzi mezi německým hudebním vydavatelstvím BMG ze skupiny Bertelsmann a japonskou společností Sony.

MMF24

Pokud by Němci a Japonci spojili své síly, obsadili by 29 procent světového hudebního trhu, tedy ještě více, než získala smlouvou za dvacet miliard dolarů vznikající světová jednička Warner-EMI se čtvrtinovým podílem na trhu. Fúze BMG a Sony b y však mohla narazit na odpor protimonopolních úřadů právě kvůli rozhodujícímu vlivu na trhu. S podobnými problémy se bude potýkat rovněž Warner-EMI.

Analytici se shodují, že společnosti BMG a Sony si samy nemohou udržet postavení na konsolidujícím se hudebním trhu, a musejí si proto najít partnery. Zatímco ještě před několika málo lety působilo ve světovém hudebním průmyslu šest významných nahrávacích společností, dnes jsou to jen čtyři. Čeká se, že do jednání o fúzích v tomto odvětví ještě vstoupí australský mediální magnát Rupert Murdoch s impériem News Corporation.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).