Menu Zavřít

Chytí Nová Palmovka druhý dech? Prusa Research se stěhuje z Holešovic a chce ze zanedbaného areálu udělat atraktivní lokalitu

20. 12. 2021
Autor: Prusa Research
  • Technologická společnost Prusa Research vyrábějící celosvětově oceňované 3D tiskárny se bude stěhovat z centrály v Holešovicích. Tamní prostory více než 700člennému týmu již nestačí

  • Stěhování by mělo proběhnou v rozmezí dvou až tří let. Jednou ze zvažovaných lokalit je pražská Libeň - konkrétně dosud nedostavěná budova Nová Palmovka

  • Průša chce vdechnout nový život nejen rozestavěné budově, ale i jejímu okolí. Celý projekt na přestavbu lokality je postaven na udržitelnosti a má nabídnout příjemné zázemí nejen lidem, ale i zvířatům


Během posledních několika let tuzemská firma Prusa Research vyrostla více než desetinásobně a v současnosti patří ke třem největším výrobcům 3D tiskáren na světě. Své produkty dodává takovým gigantům, jakými jsou SpaceX Elona Muska, NASA nebo Massachusettský technologický institut (MIT). Na provoz potřebuje přibližně 15 tisíc metrů čtverečních, přičemž do budoucna počítá až s dvojnásobkem. A právě proto nyní hledá větší prostory.

Kde přesně se společnost Josefa Průši nakonec usadí, zatím jisté není, jednou z uvažovaných lokalit každopádně je nedaleká Libeň. Pražskému magistrátu, na který pozemek pod objektem Nové Palmovky převádí Městská část Praha 8, nabízí úspěšný podnikatel projekt za 500 milionů až jednu miliardu korun. Má být ekologicky udržitelný a otevřený směrem k místním obyvatelům.

Kromě výrobních prostor a kanceláří by zde měly vyrůst i veřejná technologická dílna, knihovna, technologický inkubátor, výukový sál, školka nebo galerie. Průša hodlá zachovat i veřejné prohlídky výroby 3D tiskáren, včetně největší 3D tiskové farmy na světě zapsané v Guinessově knize rekordů.

Josef Průša investuje miliony do firmy ze svého akcelerátoru. Startup Posedla učí lidi jezdit na kole
Přečtěte si také:

Josef Průša investuje miliony do firmy ze svého akcelerátoru. Startup Posedla učí lidi jezdit na kole

„Chceme se podílet na rozvoji celé lokality a nabídnout městu v tomto ohledu součinnost a partnerství,” vysvětluje Průša. S touto myšlenkou jeho firma nedávno koupila areál Štrasburk v ulici Švábky, který s Novou Palmovkou přímo sousedí. „Doufáme, že pražský magistrát využije naší nabídky na společnou diskuzi o obou místech zároveň – tedy o Švábkách i budově nedostavěné Palmovky. Jde o jedinečnou příležitost pro vdechnutí života do této problematické lokality a smysluplné využití chátrající stavby.”

Udržitelnost na prvním místě

Celý projekt je postaven na udržitelnosti, takže veškerou energii potřebnou k provozu chce Průša získat z obnovitelných zdrojů. Část se má vyrábět přímo v areálu. Projekt by měl kromě lidí přilákat také další obyvatele Prahy – včely a ptáky. Na střeše výrobního objektu se bude podle plánu rozprostírat zahrada s úly, kolem dalších budov mají pobíhat lamy.

„Není mi lhostejné, jak vypadá naše okolí, a ke stejnému přístupu vedu i ostatní z našeho týmu. Proto jsme před lety začali v Holešovicích provozovat otevřenou technologickou dílnu pro všechny, proto jsme začali se včelařením a proto jsme v době nedostatku ochranných pomůcek vyráběli obličejové štíty pro zdravotníky. A stejnou energii a přístup si chceme zachovat i do budoucna,” říká nejnovější držitel prestižního ocenění EY podnikatel roku.

Centrum Nová Palmovka by tak mohlo dostat druhý dech. V současnosti mu dominuje nedostavěná budova, jež měla původně sloužit jako sídlo městského úřadu pro Prahu 8. Pozemek patří městské části, brzy však přejde pod správu magistrátu.

Sestry Mertovy šijí oblečení z materiálu pro NASA a z recyklovaných duší na kola. Značka SegraSegra obnovuje řemeslo v Čechách
Přečtěte si také:

Sestry Mertovy šijí oblečení z materiálu pro NASA a z recyklovaných duší na kola. Značka SegraSegra obnovuje řemeslo v Čechách

„Palmovkou se zabývám už dlouho. Jde o velké rozvojové území, které má obrovský potenciál. Hlavní město s ním má v rámci komplexní revitalizace a rozvoje celé lokality své plány,“ napsal na Facebooku náměstek primátora Petr Hlaváček.

Vedení Prusa Research ve své nabídce na proměnu Nové Palmovky poukazuje na nesmyslnost demolice rozestavěného komplexu s argumentem, že jde o zbytečné plýtvání s veřejnými prostředky a celá akce by jen oddálila další možné využití objektu. Místo bourání navrhuje co nejrychlejší dostavbu. Zároveň však nezapomíná ani na okolní infrastrukturu.

EBF24

„Uvědomujeme si, že jedním z klíčů bude dopravní řešení a obslužnost. Chceme se podílet na tom, aby alespoň část tohoto cenného území mohla být otevřena veřejnosti. Věříme, že hlavní město podpoří své podnikatele, kteří sem chtějí přinést čistou, tichou a ekologickou výrobu. Naše proexportně orientovaná firma nyní dává práci 700 lidem, do budoucna to s novými prostorami může být mnohem víc,” dodává Průša.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).