Menu Zavřít

Emiráty podporují protiamerické aktivity. CIA je řadí mezi nejbližší spojence

29. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy mají překvapivě na seznamu států, které aktivně zpravodajsky nevytěžují, i Spojené arabské emiráty. Jsou na stejné úrovni jako Kanada, Velká Británie, Austrálie a Nový Zéland. V emirátech přitom vládne autoritativní režim a podporuje například svržení vlády v Libyi nebo financuje ekonomickou blokádu Kataru. To jsou aktivity, jež jdou proti americkým zájmům v oblasti.

Spojené arabské emiráty například najaly bývalé pracovníky americké Národní bezpečnostní agentury (NSA), aby jako elitní hackeři vyzkoušeli software, který sleduje vytipované Američany.

Nyní vyšlo najevo, že v emirátech zpravodajská služba CIA aktivně nevyhledává spolupracovníky, aby měla přehled o ekonomických a vojenských aktivitách federativní monarchie. Za zahraniční politiku je zodpovědný korunní princ Abú Zabí šejch Muhammad bin Zájid al-Nahaján, považovaný za faktického vládce emirátů.

Bývalí důstojníci CIA tvrdí, že neobvyklá pasivita amerických agentů v SAE znamená, že zpravodajci nemají informace, co se skutečně v zemi děje, upozornila agentura Reuters.

Emiráty přitom podnikají řadu kroků, které podkopávají bezpečnostní zájmy USA v arabském světě. Kromě toho, že chtějí svrhnout vládu v Libyi, otevřeně podporují ekonomické sankce Kataru. Podle bývalých pracovníků CIA se jedná o bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy.

I když zpravodajská služba spolupracuje s tajnou službou SAE například při výměně informací o aktivitách členů teroristické skupiny Al-Káida nebo o íránském režimu, nemá síť informátorů v zemi. To znamená, že nedisponuje dostatkem informací o režimu. Přitom vlastní informátory nepoužívá pouze v dalších čtyřech státech světa – Kanadě, Velké Británii, Austrálii a Novém Zélandu.


Evropský sen o energii ze Sahary stále žije. Do projektu Desertec vstoupily Čína a Saúdská Arábie

Ilustrační foto


V sousední Saúdské Arábii, kterou Bílý dům také považuje za spojence, naopak američtí špioni působí. I když Rijád také nakupuje zbraně od Američanů, CIA do země vysílá řadu špionů, aby získali místní spolupracovníky. Někteří z nich byli Rijádem odhaleni.

Bývalý agent CIA a spisovatel Robert Baer tvrdí, že nemít v emirátech vlastní síť informátorů je selháním amerických tajných služeb. Pokud nemají Američané informace o záměrech šejků v emirátech, nemohou se politici odpovědně rozhodovat.

Spojené arabské emiráty v minulosti dlouhodobě finančně podporovaly súdánského prezidenta Umara al-Bašíra, který rezignoval letos v dubnu. Haagský tribunál jej viní z válečných zločinů a genocidy spáchaných v provincii Dárfúr. „Ať už se jedná o Somálsko, Eritreu, Džibutsko nebo Jemen, SAE nežádaly nikoho o svolení,“ kritizuje režim Sarah Leah Whitsonová z neziskové organizace Human Rights Watch.

Americký Kongres přijal v červenci usnesení o zastavení prodeje zbraní do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů ve výši 8,1 miliardy dolarů (188 miliard korun), prezident Donald Trump jej ale vetoval. S argumentem, že vojenská podpora těchto států je součástí politiky zamezení růstu vlivu íránského režimu, největšího sponzora terorismu na světě.

Dále čtěte:

Evropa se diví. Francie bude stavět lodě a ponorky se Saúdskou Arábií

Nejen Uber. Saúdové dali miliardy do firem, jejichž služeb Západ denně využívá

MMF24

Saúdové spouští obrovský jaderný program. Kromě reaktorů chtějí i obohacovat uran

Saúdská Arábie zatím spoléhá na příjmy z ropy, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).