Menu Zavřít

Cigarety s odstrašujícími obrázky míří do trafik

6. 9. 2016
Autor: ČTK

Běžným krabičkám cigaret (tj. pouze s varovnými nápisy) odzvonilo. Od zítřka již tabákové firmy musejí cigarety dodávat v krabičkách s odstrašujícími obrázky varujícími před následky kouření. Prodejci pak staré krabičky mohou doprodávat do listopadu. Podle tabákových firem ale obrázky od kouření lidi neodradí a kuřáci odpudivé krabičky pouze nahradí jinými obaly.

Zákon o potravinových a tabákových výrobcích, stejně jako vyhláška o tabákových výrobcích, nabývají účinnosti 7. září. „Ještě tři měsíce poté bude možné prodávat tabákové výrobky, které nesplňují požadavky dané tímto zákonem, tedy ty, které jsou ještě označené podle předchozí legislativy,“ doplňuje tisková mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Od začátku prosince se však na pultech prodejen a v trafikách objeví pouze cigarety s odpudivým designem. Až na 65 procentech plochy krabiček budou muset výrobci zobrazovat obrázky znázorňující rakovinu plic, hrtanu, nebo lidi na nemocničním lůžku. Cílem je snížit atraktivitu kouření zejména u mládeže, která kouřit pouze začíná. „Knihovna obrázkových zdravotních varování byla aktualizována teprve v nedávné době a je nutné zachovat „novost“ pro uživatele tabákových výrobků. V této fázi je zatím možné publikovat dvě obrázková zdravotní varování,“ říká Markéta Ježková.

V Česku budou na krabičkách cigaret tyto obrázky:   varovní nápis na cigarety

 varovní nápis na cigarety © European Union

Názory na účinky zákonu, který vyžaduje směrnice Evropské komise, se však různí. Nedávný britský výzkum prokázal, že britští kuřáci přestali po deseti letech používaní varovných obrázků na odpudivou emoci, kterou mají vyvolat, reagovat. Podle zkušeností Slovenska, kde zákon zavedly v květnu, došlo k výraznému několikasetprocentnímu nárůstu prodeje tabatěrek a jiných obalů. „Prodej tabatěrek se pravděpodobně zvýší, ale nepůjde o nějaký závratný narůst,“ míní David Hanuš z internetové i kamenné prodejny Česká trafika.

MMF24

Ročně podle Eurobarometru v zemích Evropské unie zemře na následky kouření 700 tisíc lidí a polovina kuřáků žije průměrně o 14 let kratší život.


Čtěte také:

Protikuřácký zákon se vrátí do Sněmovny

Protikuřácký zákon neprošel o osm hlasů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).