Menu Zavřít

ČÍM ZALÉVAT RŮŽE

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

F i n a n c o v á n í     Č S S D

ČSSD dostala loni před volbami do sněmovny půjčku od záhadné společnosti Tax & Investment Advisers. Ústřední volební manažer ČSSD František Králík však o této půjčce nevěděl. Rovněž tak netušil, že jeden ze členů volebního štábu, Ondřej Mrklovský, který byl přiveden ekonomickou šéfkou strany Barborou Snopkovou, je členem představenstva právě Tax & Investment Advisers.

Dnešní ministr financí Ivo Svoboda a šéfka sboru jeho poradců Barbora Snopková měli hospodaření ČSSD na starosti. Ostatně Snopková je hlavní pokladní i nyní a Svoboda stále zůstává místopředsedou sociálních demokratů odpovědným za řízení strany. Loni zjara měli zřejmě nedostatek peněz na volební kampaň, a tak mobilizovali síly. Nakonec našli věřitele, který jim vytrhl trn z paty a peníze rychle půjčil. Šlo o neznámou firmu Tax & Investment Advisers, a. s., která v té době byla sotva několikatýdenním batoletem.

Věřitel znervózněl

Předseda představenstva akciové společnosti Tax & Investment Advisers Ivan Lhotský nám potvrdil, že pomáhali ČSSD financovat volební kampaň. „Půjčili jsme sociální demokracii před volbami peníze. Byla to normální půjčka. Nyní ale jsem nervózní, protože již mají splácet, ale úplně se jim to nedaří. Něco splatili a něco ne, prozradil Lhotský v rozhovoru pro týdeník EURO. Zdá se tedy, že se ČSSD dostává opět do finančních potíží. Výši poskytnuté částky odmítl Lhotský sdělit. Doba splatnosti úvěru činí jeden rok a je prý slušně úročená. Ústřednímu volebnímu manažerovi Františku Králíkovi ale ekonomičtí bossové ČSSD Svoboda se Snopkovou řekli, že půjčku poskytly důvěryhodné bankovní instituce. „Mně především záleželo na tom, aby byl dostatek financí na celou kampaň. Odkud peníze pramenily, jsem již zjišťovat nemohl. Oni mi řekli, že jsou od známých českých bank, takže jsem se domníval, že jde o někoho z trojice Česká spořitelna, Komerční banka či Československá obchodní banka, řekl František Králík v rozhovoru pro týdeník EURO. Dodal, že o firmě Tax & Investment Advisers nikdy nic neslyšel.

Peníze z polikliniky

Firma Tax & Investment Advisers (TIA) sídlí v budově polikliniky na sídlišti Černý most. Ve druhém patře na dlouhé zelené chodbě můžete najít plicní oddělení, urologii, rentgen a firmu TIA. Do obchodního rejstříku byla zapsána až v polovině loňského března a její základní kapitál představuje sto stotisícových akcií. Na vývěsním štítě má uvedeno, že nabízí daňové a investiční poradenství. Živnostenské listy ale vlastní na všechny možné činnosti - koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej, činnost ekonomických poradců, pronájem vlastních nemovitostí, včetně poskytování základních služeb s pronájmem spojených, konzultační a poradenská činnost v oblasti obchodu a služeb, realitní kancelář, činnost reklamní agentury, pořádání kulturních a sportovních akcí, ubytovací služby a daňové poradenství. Předseda představenstva Lhotský říká, že se věnují především daňovému poradenství a účetnictví.

Zatím nezodpovězenou otázkou ale zůstává, kdo jsou majitelé společnosti TIA, kde několik týdnů po založení sehnala peníze pro sociální demokracii a jaká byla výše půjčky.

Rovněž vypadá podezřele, že člen představenstva Tax & Investment Advisers, a. s., Ondřej Mrklovský nevěděl nic o činnosti společnosti (viz rámeček). A předseda představenstva Ivan Lhotský nejprve tvrdil, že žádného Ondřeje Mrklovského nezná. Posléze přiznal, že ví, o kom mluvíme, a považoval za samozřejmé, že Ondřej Mrklovský moc o činnosti firmy není informovaný.

Ústřední volební manažer ČSSD František Králík o TIA sice nic neví, ale na Ondřeje Mrklovského, který je ve zmíněné společnosti členem představenstva, si pamatoval velmi dobře. „Ondřej Mrklovský byl členem volebního štábu, kde měl funkci jakéhosi vnitřního auditora, který měl dbát na čistotu ekonomického průběhu kampaně. Měl omezit riziko, aby se kdokoliv mohl obohatit na úkor sociální demokracie. Byla to kontrola mě samotného, což jsem považoval za naprosto legitimní záležitost, říká ústřední volební manažer ČSSD.

Dozorčí z TIA

Ondřej Mrklovský tedy kontrolou Františka Králíka zprostředkovaně hlídal peníze firmy Tax & Investment Advisers. Mrklovský až při druhém rozhovoru pro týdeník EURO přiznal, že pracoval ve volebním štábu ČSSD, ale popřel, že by věděl cokoliv o půjčce TIA. „Ve volebním štábu jsem kontroloval, zda u dokladů, které se týkaly financování, byly výdaje oprávněně propláceny. Tím ale nepřipouštím, že bych věděl cokoliv o půjčce, o které mluvíte, řekl Mrklovský. Kdo ho přivedl do společnosti TIA a kdo ho přivedl do volebního štábu ČSSD, odmítl sdělit. Nicméně František Králík nám řekl, že pan Mrklovský „přišel na doporučení paní Snopkové a pana Svobody, kteří stranu ekonomicky vedli .

Pokud tedy Ondřej Mrklovský mluví pravdu, tak byl nasazen jako hlídač, aniž by o tom věděl, a ve firmě, kde je jedním ze tří členů představenstva, se děly významné věci bez jeho vědomí.

Vedení ČSSD mlčelo

Barbora Snopková, vedoucí ekonomické sekce ČSSD, byla dlouho k nezastižení. Když jsme požádali o komentář a informace k financování strany předsedu Miloše Zemana, odkázal nás opět na pokladní Snopkovou. Ta po delší pauze nakonec týdeníku EURO odpověděla: „Máme pouze drobné dárce, jejichž seznam je předáván poslanecké sněmovně. Partnerské vztahy plynoucí z provozních vztahů jsou za naše partnery předmětem obchodního tajemství. Zdůrazňuji však, že mezi nimi nejsou subjekty s majetkovou účastí státu.“

Na naši dřívější žádost (EURO 1/1999) o zveřejnění konzultačních agentur, se kterými ČSSD v letošním a loňském roce spolupracovala, a jakým firmám ČSSD letos a v loňském roce platila jakékoliv částky převyšující 100 000 korun a jejich výši vedoucí ekonomické sekce Snopková tehdy odpověděla: „Požadavek na individuální údaje z účetnictví ve vámi požadované struktuře jistě - jako ekonomický odborný časopis - nemyslíte vážně. Šlo by totiž, s ohledem na obchodní partnery, o sdělování informací z obchodního styku, které jsou předmětem obchodního tajemství.

Ruský Bamberk

Politická strana není soukromý podnik. Navíc sociální demokracie je vládní stranou, která získávala volební mandát kampaní za čisté ruce. Jak jsme již dříve informovali (týdeník EURO 3/ 1998 a 1/1999), podezřelé financování vládní sociální demokracie je od letošního podzimu předmětem zájmu Finančně analytického útvaru ministerstva financí, odhalujícího praní špinavých peněz. Ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí Karel Korynta to týdeníku EURO potvrdil.

MMF24

Na konci srpna 1998 totiž přišel na Finančně analytický útvar ministerstva financí anonymní dopis, který upozorňoval na zřejmě nelegální financování sociálnědemokratické strany. Dopis, jehož kopii má EURO k dispozici, obsahoval i čísla bankovních kont, přes které měly peníze pro sociální demokraty téct. „Skrze tato konta byla sponzorována ČSSD penězi, které měly často svůj původ v Rusku. Sponzoring probíhal formou fingovaných plateb různým konzultačním firmám a poté finance končily v černém fondu ČSSD, je mimo jiné v dopise uvedeno.

Mlčení sociálních demokratů ve věci jejich financování a zatajování jejich sponzorů a věřitelů je zcela nepřijatelné. Sociální demokracie by měla zveřejnit, od koho získávala peníze. Nebo se hlavní pokladní Snopková obává, že při prozrazení, odkud tekly finanční prostředky zalévající sociálnědemokratickou růži, se objeví nějaký Bamberk psaný azbukou?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).