Menu Zavřít

Čína: Británie se vydala na cestu do bezvýznamnosti

24. 6. 2016
Autor: ČTK

Čínská vláda vyzvala Velkou Británii a Evropskou unii, aby co nejrychleji uzavřely dohody, které si vyžaduje rozhodnutí britských voličů opustit EU. Vlivný státní deník zároveň varuje, že se Británie stane malou zemí.

Před samotným hlasováním Čína přímo své preference ohledně setrvání Británie v EU nezveřejnila. Referendum nazvala vnitřní záležitostí Londýna a omezila se na konstatování, že v zájmu Číny je silná a stabilní Evropa.

Podle diplomatických zdrojů však Peking spíše byl pro setrvání Británie v evropském svazku. I proto, že EU jakožto největší ekonomický partner Číny odchodem Británie přichází o šestinu svého hospodářského výkonu.

„Doufáme, že Británie a EU rychle dojednají nové smlouvy, je to v zájmu všech,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. „Čína podporuje proces evropské integrace a rozvoj čínsko-evropských vazeb,“ dodala.

Populární list The Global Times, který spadá pod vládní People´s Daily ale volí méně diplomatický jazyk. „Referendum bude zřejmě zásadní událostí, která potvrdí, že Británie se rozhodla pro osud malé země s nízkým počtem obyvatel a minimálním vlivem,“ uvádí web čínského média.

Mezi Pekingem a Londýnem vládl dlouho chlad kvůli lidským právům či Hong Kongu. V posledních letech se ale obchodní vazby zmnohonásobily a obě strany hovořily o „zlatém období“ vzájemných vztahů.

MMF24


O brexitu čtěte také:

Premiér Cameron skončí

Libra se propadla na 30leté minimum, padaly i burzy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).