Menu Zavřít

Čína buduje image světového policajta, začíná v Africe

3. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Budíček je pro nováčky ve výcvikovém táboře prvního oficiálního útvaru čínských mírových jednotek v Tung-jingu na severovýchodě Číny v šest hodin ráno. Až si ustelou, běhají na dráze v uniformách a modrých helmách OSN, jejich skromný jídelníček sestává z housek mantou, zeleniny a masa.

Disciplínu svých budoucích mírotvorců Čína hrdě staví na odiv v krátkém dokumentu státní televize CGTN, která vysílá anglicky, a podle serveru Quartz jde o součást snahy Pekingu prezentovat zemi v zahraničí jako globální mírovou sílu. Obzvláště to platí pro Afriku, kde je skoro 2500 čínských vojáků součástí mírových aktivit OSN v sedmi různých zemích. I proto zřejmě CGTN nové video zveřejnila na své stránce věnované Africe. Hudba v něm graduje při pohledu na čínské vojáky, jak běží skrz pole a drží samopal. Jeden z mužů vzápětí poznamenává, že během misí ještě nevypálil jediný náboj. Další příslušníci na kameru předvádějí kopy s otočkou, shyby a přesun ve cvičném konvoji. Jeden následně říká, že je zde, aby „splnil povinnost své země vůči zbytku světa“.

Čína za posledních 15 let výrazně rozšířila svou účast v mírových misích. Z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN poskytuje nejvíce mírových jednotek, na celém světě je pak dvanáctá. Prezident Si Ťin-pching navíc ohlásil, že čínská mírová operace se rozroste ze současných tří tisíc osob na osm tisíc.

Dokument televize CGTN

Obraz silných a schopných ochránců míru buduje Čína necelý rok poté, co byli čínští vojáci v Jižním Súdánu obviněni, že opustili své stanoviště chránící tamní uprchlíky. Tehdy zahynuli dva Číňané, což byl velký šok pro zemi, která není přivyklá na zahraniční působení svých vojáků. Nyní někteří komentátoři spekulují, zda nemá Čína zálusk na pozici v čele Úřadu OSN pro mírové operace (DPKO), tedy post, který patří už téměř 20 let Francii.

Tyto snahy zapadají do rostoucího pocitu národní hrdosti plynoucího z globálního působení čínské armády. Čínská média tento týden také zveřejnila například záběry z ostré cvičné palby na první zámořské základně Číny otevřené v srpnu v Džibutsku. Komerčně nejúspěšnější čínský film všech dob - na konci července uvedený Wolf Warrior II - toto cítění částečně odráží. Čínský příslušník speciálních jednotek na snímku vedle svých krajanů v nespecifikované africké zemi zachrání obyvatelstvo sužované násilným konfliktem.

Jeden z vojáků v dokumentu CGTN říká: „Čínské mírové jednotky jsou respektované po celém světě, přesně, jak jste to viděli ve filmu Wolf Warrior II.“

MMF24

Čtěte dále:

Dronobití na obzoru: Čína šíří bojové drony s naváděnými střelami

Facebook, Avatar, kasina. Co všechno je v Číně zakázáno?

Disent tolerovat nebudu, řekl čínský prezident obyvatelům Hongkongu

 Carrie Lamová a Si Ťin-pching při uvedení Lamové do funkce správkyně Hongkongu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).