Menu Zavřít

Čínské akcie padají. Peking chce s Trumpem o clech dál jednat

6. 5. 2019
Autor: čtk

Čína se chystá se Spojenými státy dál jednat o obchodních vztazích, navzdory oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy od pátku zvýší cla na čínské zboží a že o dalším zvýšení uvažují. Naznačují to slova mluvčího čínského ministerstva zahraničí Keng Šuanga. Čínské akciové trhy dnes v reakci na Trumpova slova výrazně oslabily.

Mluvčí komentoval zprávy, že by Peking v reakci na Trumpovy plány mohl obchodní rozhovory plánované na tento týden zrušit. Mluvčí ale neupřesnil datum cesty, ani zda ji podle dřívějších zpráv skutečně povede čínský vicepremiér Liou Che.

Trump o víkendu uvedl, že Spojené státy od pátku zvýší současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) ročně na 25 procent. Zároveň pohrozil, že Washington „zanedlouho“ zavede 25procentní clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu korun), které zatím clu nepodléhají.

Tento krok znamená výraznou eskalaci obchodního napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Přitom Trump ještě v pátek hovořil o pokroku v rozhovorech, poznamenal list The Wall Street Journal (WSJ). Americký ministr financí Steven Mnuchin minulý týden označil jednání s Pekingem za produktivní. Méně optimismu projevil americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, podle kterého Čína upouštěla od některých svých dřívějších závazků.

Na Trumpova slova reagovaly čínské akciové trhy výrazným oslabením. Index CSI300, který zahrnuje čínské blue chips, odepsal 5,84 procenta a uzavřel na hodnotě 3684,62 bodů. Podobně index Shanghai Composite klesl o 5,58 procenta na 2906,46 bodů, zatímco index STI burzy v Singapuru ztratil rovná tři procenta na 3290,62 bodů.

Propad se nevyhnul ani burze v Hongkongu, jejíž index Hang Seng odepsal 2,90 procenta na 29 209,82 bodů. Během dne přitom ztrácel i více než tři procenta. Ke zmírnění ztrát přispěly zprávy, že čínská delegace stále počítá s cestou do Washingtonu, aby tam jednala s americkou stranou o obchodních vztazích. Ušetřeny zůstaly trhy v Jižní Koreji a Japonsku, kde jsou burzy zavřené.

„Odpolední obchodování bylo klidnější. To oznámení pomohlo, teď se aspoň ví, že jednání budou pokračovat,“ poznamenal Steven Leung z makléřské společnosti UOB Kay Hian v Hongkongu.

Na více než tříměsíční minimum spadla čínská měna jüan, i ta ale později část ztrát smazala a k dolaru se prodávala v kurzu 6,7666 CNY. Předtím spadla až na 6,7994 CNY. Zpevnil japonský jen, považovaný v dobách zvýšené geopolitické nejistoty za bezpečnou měnu. Dolar k němu odpoledne ztrácel 0,1 procenta na 110,94 JPY.


Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost


Pokud by se čínská strana rozhodla rozhovory zrušit, bylo by to v souladu se strategií Pekingu nevyjednávat pod tlakem hrozeb, upozorňuje WSJ. Tuto eventualitu zmiňovaly zdroje listu South China Morning Post. Podle nich čínský vicepremiér plánovanou návštěvu své delegace buď zkrátí, nebo úplně zruší.

Načasování hrozby ze strany prezidenta Trumpa vyvolalo spekulace, že jejím cílem je vytvořit tlak na Čínu a na domácí půdě mu připsat body. „S prezidentem Trumpem nikdy nevíte, ale je velká pravděpodobnost, že je to jen hrozba,“ řekl Chad Bown z Petersonova ústavu pro mezinárodní ekonomiku. „Pokud oznámí dohodu v průběhu tohoto týdne, bude to vypadat, jako kdyby jednal tak tvrdě, jak jen to jde, aby dospěl dohodě,“ dodal.

EBF24

Neshody v rámci aktuálních jednání panují hlavně kolem krádeží duševního vlastnictví a povinnosti zahraničních firem při vstupu na čínský trh zpřístupnit své technologie firmám čínským. Spory se podle zdrojů vedou také o to, zda mají být cla zcela odstraněna, nebo zda se mají dál vybírat jakožto „vymáhací mechanismus“.

Dále čtěte:

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).