Menu Zavřít

Čína chce určovat světové ceny komodit

26. 5. 2016
Autor: čtk/AP

Ambice Číny na komoditních trzích nejsou nijak malé. Podle tamního regulátora by země neměla být závislá na cenách určených na burzách v Londýně či New Yorku, ale určovat by je měly čínské trhy. Potenciál k tomu prý mají, zlepšit se musí regulace a uvolnit omezení pro zahraniční investory.

„Je před námi životní příležitost stát se globálním centrem pro komodity,“ řekl podle agentury Bloomberg Xinghai Fang, místopředseda Čínské komise pro cenné papíry (CSRS). „Na této cestě budeme mít velmi tvrdou konkurenci. Máme výhodu v objemu obchodu a ekonomickém růstu, ale naše legislativa stále není zdravá a postrádáme dostatek talentu.“

Čína je největším světovým spotřebitelem komodit i energií, ale její obchodníci a společnosti jsou závislí na finančních centrech v Londýně nebo New Yorku, kde se určuje většina globálních cen.

Problémem čínských komoditních trhů je špatná regulace i dohled, tvrdí britský deník Financial Times. To odrazuje zahraniční investory, jejichž přístup navíc regulátoři limitují. Ovšem snaží se to změnit. „Plánujeme z futures kontraktů ropy, železné rudy a kaučuku udělat odrazový můstek pro otevření domácího trhu zahraničním investorům,“ říká Fang.

Obavy konkurence

Dodává, že světová finanční centra se budou vzestupu Číny jistě bránit. Především londýnská LME a newyorský Comex, které jsou nejdůležitějšími komoditními burzami světa. Byly založeny v roce 1877, respektive 1933, zatímco čtyři čínské trhy v Zhengzhou, Dalianu a dvě v Šanghaji vznikly mezi roky 1993 a 2006.

Ke zlepšení regulace čínských trhů podle Fanga paradoxně pomohly letošní turbulence. „Nedávno jsme zaznamenali vysokou volatilitu a ohromné zobchodované objemy u některých komoditních futures kontraktů. Dohlédli jsme na to a přijali opatření, která přinesla požadovaný efekt.“

CSRC musela v reakci na burzovní horečku z března a dubna, kdy objemy obchodů dosahovaly mnohdy rekordních úrovní, zavést přísnější pravidla a zvýšila poplatky. Intervence byla úspěšná, momentálně jsou objemy obchodů poloviční.

Burzovní horečka zasáhla také trh s bavlnou. Čtěte:

Rifle pro celý svět. Trh s bavlnou zažil nebývalý den

 Rifle, ilustrační foto. CC BY-SA 2.0: Hannah Cossey; Flickr

Čtěte dále:

Tvrdý direkt. USA brutálně zvýšily clo na čínskou ocel

ebf - tip - debata

Čínu táhnou dluhy ke dnu, potřebuje masivní pomoc

NWR se stahuje z burzy. V Londýně se již neobchoduje

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).