Menu Zavřít

Čína obvinila USA ze zasahování do jejich vnitřních záležitostí

21. 5. 2020
Autor: čtk

Americký ministr zahraničí vydírá hongkongskou vládu a nedávná prohlášení ze strany Washingtonu jsou jasným zásahem do vnitřních záležitostí Číny. Podle agentury Reuters to uvedly čínské úřady. Reagovaly na slova Mikea Pompea, který ve středu prohlásil, že kvůli nedávnému zacházení s hongkongskými prodemokratickými aktivisty je pro USA těžší posoudit, zda území má stále rozsáhlou autonomii ve vztahu k Číně.

"Bedlivě sledujeme, co se tam děje," řekl šéf americké diplomacie na tiskové konferenci. "Před soudem stanuli přední hongkongští aktivisté Martin Lee a Jimmy Lai. Kvůli podobným krokům je pro nás obtížnější posoudit, zda Hongkong nadále požívá vysoké autonomie ve vztahu k pevninské Číně," dodal Pompeo.

Mluvčí Sie Fenga, nejvyššího představitele Číny v Hongkongu, v prohlášení uvedl, že Pompeovy kroky čínský lid nevystraší a že Peking bude dál chránit svou svrchovanost, bezpečnost a zájmy.

Hongkong má podle amerického práva speciální postavení. Americký prezident Donald Trump již loni v listopadu podepsal zákon schválený v Kongresu, který vyjadřuje podporu prodemokratickým demonstrantům v Hongkongu. Zákon mimo jiné ukládá ministerstvu zahraničí USA, aby přinejmenším jednou ročně podávalo zprávu o stavu hongkongské autonomie. Trump tehdy rovněž podepsal nařízení, které zakazuje prodávat hongkongské policii zbraně a munice používané pro potlačování demonstrací,.

Protesty v Hongkongu začaly loni v červnu původně proti návrhu zákona, který měl umožňovat vydávání lidí podezřelých z trestných činů pevninské Číně, pod jejíž správu se bývalá britská kolonie Hongkong v roce 1997 vrátila. Postupně ale účastníci požadavky rozšířili na obecnější demokratické reformy, včetně svobodných voleb.

EBF24

Opatření přijatá v Hongkongu, stejně jako v dalších zemích světa, ve snaze zastavit postup nemoci covid-19 v posledních týdnech utlumila protivládní protesty. Nedávné zatčení některých významných prodemokratických aktivistů a nové obavy z posilování nadvlády Pekingu nad Hongkongem ale prodemokratické hnutí oživily. Velká protestní akce je plánována na 1. července, což je výročí předání Hongkongu zpět Číně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).