Menu Zavřít

Čína v hodnotě zahraničních investic přeběhla Ameriku. Na USA zbylo „jen“ 98 miliard dolarů

17. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Čína přilákala více peněz než Spojené státy, zatímco Británie se sbírala z brexitového šoku. To byly hlavní loňské trendy zahraničních investic.

Ačkoli Američané si v roce 2018 udrželi primát v počtu zahraničních investičních projektů, jež se na jejich území rozjely, v neméně důležitém kritériu zůstali poprvé pozadu. Překonali je Číňané, kteří získali zahraniční investice v hodnotě 107,2 miliardy dolarů; Severní Amerika přilákala 113 miliard, ale na Spojené státy zbylo „jen“ 83 procent, tedy zhruba 98 miliard dolarů.

Řeč je o přímých zahraničních investicích na zelené louce, jejichž statistiku dala dohromady a v červenci vydala sesterská publikace listu Financial Times, fDi Report. (Věnuje se jen investicím na zelené louce, protože mají zřetelně vymezené hranice, na rozdíl například od převzetí akciových podílů ve firmách s komplikovanou vlastnickou strukturou.)

Podobný efekt zažívají i Evropané. Západní Evropa zůstala regionem s nejpočetnějšími investičními projekty financovanými ze zahraničí, ale jejich hodnotou je loni předčila jihovýchodní Asie.

Největší příjemci přímých zahraničních investic na zelené louce za rok 2018

Celkem téměř 15 tisíc projektů loni podle fDi Reportu spolykalo přes 917 miliard dolarů a vytvořilo 2,9 milionu nových pracovních míst. Kromě Číny měla dobrý rok i Indie, kde počet investic vzrost o více než dvojnásobek, a téměř celá Latinská Amerika v čele s Brazílií a Argentinou.

A konečně je tu případ Británie, která v předcházejících dvou letech utrpěla citelný odliv zahraničních investorů; ze země je vyhnaly obavy z brexitu. Ačkoli způsob odchodu Británie z Evropské unie stále není vyřešen o mnoho lépe než před dvěma lety, investoři si zjevně zvykli. Jejich aktivita se sice ještě nevrátila na úroveň roku 2015, ale loni se jí znovu začala blížit. Jestli je to trvalý trend, nebo jen klid před bouří, bychom se měli dozvědět během podzimu, kdy se o podobě brexitu nejspíš rozhodne definitivně.

To byly hlavní události ve světě greenfield fDi, jak této disciplíně Angličané říkají.

Čtěte také:

Daň z příjmu platí jen dvě procenta Číňanů. Peking přitlačí na neplatiče

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

MMF24

Stejná blamáž jako v Česku. I v Polsku jde Číňanům hlavně o vliv a hotové firmy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).