Menu Zavřít

Čínská kina příští rok překonají v tržbách USA. Hollywood z toho může těžit

7. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Čína by se v roce 2020 měla v tržbách kin dostat před USA, a stát se tak největším světovým filmovým trhem. Vyplývá to ze studie společnosti PwC. Pro Hollywood to ale může být dobrá zpráva. Při konkurenci ve formě streamovací služby Netflix je pro něj čínský trh klíčový.

Čína už americký trh v tržbách z kin překonala v prvním čtvrtletí loňského roku. Autoři studie odhadují, že v roce 2020 se jí to povede nastálo. Zatímco loni činily filmové tržby v Číně 9,9 miliardy dolarů (v USA a Kanadě dohromady 11,9 miliard dolarů), v roce 2023 by měly vzrůst až na 15,5 miliardy dolarů.

Čína se v návštěvnosti kin dostala na první místo na světě už v roce 2015, USA se však až do letošního roku držela v čele tržeb díky dražším vstupenkám. Průměrná cena za lístek se v USA pohybuje kolem 9,5 dolaru. V Číně ceny vstupného rychle rostou, stále se však drží jen těsně nad pěti dolary a do roku 2023 by neměly přerůst 5,7 dolaru.

„Až 70 procent tržeb velkých hollywoodských filmů pochází ze zahraničí a Čína v tom hraje velkou roli,“ řekl zpravodajskému webu CNBC Stanley Rose, profesor politologie z kalifornské univerzity USC. „Když natáčíte film, musíte být velmi opatrní a brát Čínu v potaz,“ dodává. V USA roste síla streamovacích služeb, filmoví tvůrci se tak musejí víc než jindy spoléhat na tržby ze zahraničí.


Hollywood si předchází čínské cenzory. Kvůli vidině velkých zisků přepisuje scénáře

 Místo tibetského starce keltská žena. Hollywoodští scénáristé kvůli Číně přepsali i původ postavy v komiksovém hitu Doctor Strange


Hollywoodští scénáristé jsou v posledních letech pod tlakem, často musí přepisovat části scénáře kvůli tomu, aby jejich filmy prošly čínským sítem. Cenzoři totiž do země pustí jen část zahraniční produkce. Toto číslo se sice každým rokem zvyšuje, loni jich však bylo stále jen 38.

Jedním z příkladu filmu, který se vytvářel s ohledem na specifika čínského trhu, je Doctor Strange z roku 2016. V komiksové předloze v něm vystupuje postava Prastarého, který je v úvodu mentorem hlavního hrdiny. Potíž pro případné uvedení v čínských kinech představoval jeho tibetský původ. Tvůrci se nakonec rozhodli pro radikální změnu. Místo starého tibetského muže ve filmu vystupuje žena s keltskými kořeny, kterou ztvárnila Tilda Swintonová.

V posledních letech také dochází ke stále častější a užší spolupráci Hollywoodu s čínskými tvůrci a podnikateli. Někteří tamní miliardáři navázali spolupráci s velkými filmovými studii a slavnými americkými tvůrci, například se Stevenem Spielbergem. V čínsko-americké produkci zase vznikl ambiciózní snímek Velká čínská zeď s Mattem Damonem v hlavní roli. Od roku 2014 do letoška se Čína finančně podílela na 41 filmech ze sta nejvýdělečnějších. V příštích letech by při očekávaném vývoji na trhu měl čínský vliv na americkou filmovou produkci ještě růst.

Dále čtěte:

Nový filmový trend. Hollywoodské propadáky zachrání Čína

Čína jako světová filmová jednička? Už tomu věří i IMAX

CIF24

Zahraniční filmové štáby v Česku loni utratily 5 miliard korun. Převažovaly seriály

Apple uvede své filmy nejprve v kinech, až poté na vlastní internetové televizi

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).