Menu Zavřít

Čína se poprvé dostala mezi 20 nejlepších světových inovátorů. Česko je na 27. místě

11. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čína se letos poprvé zařadila mezi dvacet nejvíce inovativních ekonomik světa, zatímco Spojené státy vypadly z první pětice. Vyplývá to z žebříčku Global Innovation Index 2018. Česká republika je na 27. místě.

Na prvním místě se v indexu drží Švýcarsko, následují Nizozemsko, Švédsko, Británie a Singapur. Spojené státy klesly z loňského čtvrtého na letošní šesté místo, Čína naopak postoupila z 22. na 17. místo. Generální ředitel WIPO, specializované agentura OSN, Francis Gurry uvedl, že hodnocení Číny představuje průlom pro její hospodářství, které se rychle mění a klade důraz na výzkum a vynalézavost. Žebříček Global Innovation Index 2018 zveřejnila Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO).

Žebříček 126 ekonomik, který byl sestaven pojedenácté, hodnotí 80 ukazatelů, počínaje tvorbou mobilních aplikací a výdaji na vzdělání a vědeckými publikacemi konče. Vedle WIPO se na něm podílí newyorská Cornellova univerzita a francouzská univerzita INSEAD. Index podle jejich názoru umožňuje politikům udělat si lepší představu o tom, jak stimulovat inovace, které jsou motorem hospodářského a lidského rozvoje.


Přečtěte si:

Byznys s Německem posouvá Česko na žebříčku průmyslových velmocí

Výroba turbín, ilustrační foto


Ve Světová organizace duševního vlastnictví se uvádí, že novátorská zdatnost Číny se projevuje v různých oblastech, mimo jiné se na jejích výsledcích podílí sféra výzkumu a vývoje, dovoz špičkových technologií, kvalita publikací a postgraduální vzdělávání. „V absolutních hodnotách a v oblastech, jako jsou výdaje na výzkum a vývoj a počet výzkumných pracovníků, patentů a publikací, je Čína nyní první nebo druhá na světě,“ uvádí zpráva.

Třem státům se podařilo poskočit o deset míst: Írán vystoupil ze 75. na 65. příčku, Albánie z 93. na 83. a Egypt ze 105. na 95. místo. Naopak Makedonie se propadla z 61. na 84. pozici. Na posledních třech místech žebříčku jsou Burkina Faso, Togo a Jemen, napsala agentura AP.

CIF24

Čtěte také:

Firmy v Česku investují 65 miliard. Každý třetí projekt je „high-tech“

Odpovědné veřejné zakázky za miliardy. Stát chce sázet na ekologii a zaměstnanost

Ve stopách Kellnera: do asijského dobrodružství se pouští další firmy

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).