Menu Zavřít

Čína se přátelí i s Polskem. Budou si vyměňovat informace z kapitálových trhů

21. 6. 2016
Autor: CC BY-SA 3.0: DocentX via Wikimedia

Varšavská burza cenných papírů a čínská banka Haitong se v rámci návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Polsku dohodly na spolupráci spočívající ve výměně informací z kapitálových trhů. „Varšava je pro Peking přirozená volba,“ myslí si šéfka polské burzy Malgorzata Zaleska.

Haitong Bank se stane první velkou světovou společností s asijským majitelem na investičním trhu v Polsku. „Jsme rádi, že se nám naskytla možnost navázat užší spolupráci s největší burzou ve střední a východní Evropě. Věříme, že se nám společně podaří vytvořit fungující platformu pro výměnu informací z finančních trhů,“ uvedl José Maria Ricciardi, výkonný ředitel Haitong Bank.

Dohodu o spolupráci si pochvaluje i druhá strana. Zaleska, která je ve funkci od ledna letošního roku, věří, že čínské společnosti a investoři najdou v Polsku ideální podmínky. „Čína hledala základnu v naší části Evropy, kam by mohla umístit část svých velkých aktiv a Varšava je přirozenou volbou,“ pochvaluje si. „Jako jediní v EU jsme se nejen vyhnuli recesi, ale zároveň zopakovali růst. Polská ekonomika stojí na silných základech. “

EBF24

Spolupráce byla dojednána během oficiální návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který byl v Polsku od neděle do úterý. Součástí jeho návštěvy bylo také vyjednávání investičních příležitostí pro činské subjekty, podobně jako v případě České republiky z konce března.

Přečtěte si o další chystané čínské investici v Česku

Číňané investují v Česku 2,4 miliardy do leteckého průmyslu

Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries

Podobnou dohodu jako s Haitong Bank navázala varšavská burza také s čínskou Asociací pro cenné papíry, která do Polska vyslala svou delegaci na pozvání Haitong Bank.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).