Menu Zavřít

Čína zpřísnila zákony v Hongkongu. Spojené státy reagují omezením obchodu

1. 7. 2020
Autor: čtk

Čínský vláda pokračuje v omezování svobody v Hongkongu. Stálý výbor čínského parlamentu přijal nový bezpečnostní zákon, díky kterému bude mít pevninská vláda o něco větší kontrolu na dění v dosud autonomní oblasti. Spojené státy krátce před oznámením kontroverzního zákony rozhodly, že přehodnotí dovoz důležitého zboží do Hongkongu.

Před měsícem americký ministr zahraniční Mike Pompeo oznámil, že Hongkong již nelze nadále považovat za speciální oblast. Doposud pro obchod s hongkongským územím platila jiná pravidla než pro pevninskou Čínu. Od roku 1997 totiž platí princip „jedna země, dva systémy“, který umožňoval bývalé britské kolonii větší míru autonomie v rámci Činy, než tomu je u zbytku čínských regionů.

Souhlasíte s rušením politických a ekonomických výjimek pro Hongkong?

To se však s narůstajícím tlakem mění. Čína v posledních letech a zejména měsících zvýšila míru zájmu o hongkongské dění a snaží se dostat autonomní oblast více pod svoji kontrolu. S tím však nesouhlasí část hongkongské veřejnosti, která se skrze demonstrace v ulicích snaží upoutat pozornost světových mocností, aby neumožnily Číně uzurpovat si větší moc než podle dohod může.

Podle nových amerických pravidel nebude možné do Hongkongu dovážet technologie jako satelity, počítačové čipy nebo komponenty důležité pro zbraně. Zákaz se dotkne i vojenského vybavení. Podle Američanů omezování svobody a nový bezpečností zákon má vliv na autonomii azylové politiky, nižších daní nebo právě exportních pravidel.

Americké ministerstvo obchodu uvedlo, že pravidla pro export do Hongkongu by měla nově fungovat za stejných podmínek, jako tomu je u obchodování s pevninskou Čínou. Podle Wilbura Rosse, ministra obchodu USA, došlo k pozastavení výjimek a bude ještě vyhodnoceno, jaké další změny bude muset americká administrativa podniknout.

Nový bezpečnostní zákon se týká čtyř trestních činů: separatistické, teroristické a podvratné aktivity a spolupráce s cizími silami, které mají za úkol ohrožení národní bezpečnosti. Právě nová legislativa by mohla Pekingu umožnit nasazení bezpečnostních složek, to nebylo doposud možné díky pravidlům autonomie vyjednaných před britským opuštěním Hongkongu v roce 1997.

MMF24

V reakci na nový zákon z čela aktivistického hnutí Hongkongu odešel dosavadní lídr Joshua Wong. Obává se, že legislativa by mohla být použita proti jeho aktivitám, zároveň se ale obrací na světové mocnosti, aby nepolevovaly v tlaku na Čínu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).